Benrus

Companii, ceasuri de referinta, superlative tehnice | istoric, prezentari, imagini.
Reguli forum
Aceasta sectiune este dedicata exclusiv prezentarilor unor companii, ceasuri de referinta, mecanisme care au facut istorie.
Orice post nou trebuie sa aduca informatii noi sau completari la un articol deja creat. Orice alt tip de post va fi sters fara avertisment.
Scrie răspuns
montana

Re: Benrus

Mesaj de montana »

Multumesc T-man! Am retinut subiectul si voi mai face cautari! Cred ca este un ceas omagial (cum ti-am precizat si PM) si nu face parte din seriile "curente"! Posibil sa ma insel!
* * *
Poate e bine sa vin cu cateva considerente! Este interesant (pentru mine chiar foarte interesant!) a colectiona ceasuri Benrus. Chiar daca e clar ca argumentul originii romanesti pentru fondatori nu mai sta 100% in picioare, prezenta Tricolorului pe cadran poate fi motivanta si determinanta a aduce in colectii un astfel de ceas. Sugerez tuturor a cauta modele (sunt destule) in stare cat mai buna caci apar suficiente pe sursele cunoscute. Nu da sens achizitia unora indiferent de starea in care se afla si pentru ca pretul este accesibil. Exista variante 14K sau automatice si, desigur, acestea sunt mai interesante! Ideal sunt NOS cu documente originale si din cand in cand apar si ele la vanzare. Rabdarea si stradania de a astepta si gasi un model anume imi pare o mare virtute!
In spatele ceasurilor Benrus nu exista chestiuni tehnice deosebite. Exista cateva ceasuri (sunt in enumerarea mai jos) interesante (complicatii d'acum normale - cronograf, calendar, jumping) dar Benrus a folosit in general mecanisme arhi-cunoscute, fara a fi speciale si sub acest aspect nu trebuie avute super-asteptari! Dar, dupa mine, ce poate fi mai frumos decat un clasic cronograf?

Ceasurile Benrus colectabile apartin anilor 1930-1975 si in urmatoarea lista le enumar pentru a le avea eventual in vedere de catre cei interesati. Exista si 1-2 exceptii, bineinteles, asa e intotdeauna! Ceasurile Benrus nu reprezinta o "investitie" alta decat, putandu-i intelege istoria (mai mult sau mai putin importanta), se pot avea alaturi exemple ale ceasurilor realizate. Pot fi ceasuri rare, altele scumpe, unele cu un pret mult sub valoarea unui mecanism oarecare sau variante ale unui mereu surprinzator mecanism-simbol, altele cu o "importanta" istorie in spate, de apa-aer-foc, un design memorabil sau de ce nu, un "mit" ce ne gadila placut oarece orgolii. Ce de optiuni si nu's toate cu siguranta!
Spor tuturor!
* * *
BENRUS model | prim an fabricatie (cca.)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Benrus "Airman"/"Pilot"/"Flyer" | 1929
Benrsu "Curve" | 1929
Benrus "Jump Hour" | 1932 (altul decat "Dial-O-Rama")
Benrus "Baguette" | 1932
Benrus "2 Diamond" | 1933
Benrus "Kurve King" | 1937
Benrus "Sky Chief" | 1940
Benrus "Embraceable" | 1946
Benrus "Calendar" | 1949
Benrus "Citation" 1949
Benrus "Consort" | 1955
Benrus "Wristalarm" | 1955
Benrus "Dial-O-Rama" | 1957
Benrus "Ultra-Deep" | 1970
Benrus diverse militare | 1965-1975
* * *
Si pentru a completa topicul si cu imagini, in avanpremiera la serialul de pe site, va prezit o imagine si material publicitar din 1950 ce prezinta ultima mea achzitie - Benrus "Embraceable", un ceas foarte vestit in epoca. Mai sus ati putut vedea si Calendar-ul si Citation-ul care sunt acum impreuna in prezentare.
- - - - - - - - - - -
Imagine

Imagine
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

mi se pare mie sau mecanismul de pe citation e foarte subtire?
l-am comparat cu 2209 (cel mai subtire mecanism rusesc) si e mai subtire!
Imagine
Imagine
Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi,
S-ajunga-a fi stapana si pe tara si pe noi.
Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală fără de care ştiinţa cade în absurd.
N. Paulescu
Imagine
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Cel mai tare lucru e ca in materialul publicitar, Citation e desenat cu tricolor. Intotdeauna a fost cu tricolor acest model? Stiu ca si cutia e cu tricolorul la interior. Am una. Si de ce e asa scump? Aproape dublul celorlalte? E varianta in 14K?
Modelul Endurable e tot cu tricolor. De ce nu e in lista? E cumva o versiune a lui Citation?
Multumim montana!

Intr-adevar Benrus foloseste un calibru destul de plat, (nu excesiv) dar acest mecanism era folosit si de alti producatori elvetieni. Atentie, spre deosebire de Raketa, nu are secundarul central, ci la 6.

PS: Edit: Uitandu-ma la reclama la preturi, mi-a venit ideea ca probabil modelul calendar e in varianta cu carcasa placata sau otel, cel de dama e in Aur 14K (doar carcasa, nu si bratara) si probabil ca Citation e in 14K. Gresesc?
Ultima oară modificat 08 Ian 2009, 20:57 de către galaxy, modificat 1 dată în total.
Dus cu CEASUL!
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

la mine pe carcasa scrie doar 20 micron gold electroplated, iar pe curea scrie 10k top caps...adicasi cureaua e suflata cu au de 10k...pe carcasa nu scrie.
Dar ce inseamna: EPSA marcat pe capac?
Ideea de Dumnezeu este o noţiune fundamentală fără de care ştiinţa cade în absurd.
N. Paulescu
Imagine
montana

Mesaj de montana »

Salutare galaxy,
incerc sa rapund la intrebarile tale:
1. Benrus Citation = Benrus Tricolor, intotdeauna modelul Citation a avut Tricolorul pe cadran. Fie ca au fost de dama sau barbatesti! Am o "cantitate" considerabila de materiale publicitare (din pacate toate alb-negru dar sper cat de curand sa am si unul color) unde Citation = Tricolor pe cadran!
2. imi cer scuze; mi-a scapat din lista modelul: Benrus "Endurable" | 1948 . Poate un moderator ma ajuta si il insereaza in lista! A fost un model separat si n-a avut legatura cu Citation! A fost un model antisoc si tot marketingul s-a derulat pe baza acestei caracteristici (ad 1949 mai jos).
Observatie: trebuie avut in vedere ca Benrus a avut sute de combinatii de cadrane si carcase; este posibil ca anumite carcase sa fi fost comune la mai multe modele!
- - - - - - -
Imagine
3. este foarte probabil sa fie vorba de carcase din materiale diferite; in general modelele Citation au fost in Au. Nu cred sa gresesti!
4. EPSA (in acest caz pentru ca EPSA este si un producator elventian de carcase pentru ceasurile de scufundare) reprezinta o codificare pentru electroplacarea aur 20 microni. Si pentru ca mi-a scapat sa rapund la intrebarea mai veche cu 111. Acelasi numar ar trebui sa-l aveti poansonat si pe carcasa si pe capac pentru trasabilitate!
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Ipoteza privind materialul carcaselor e singura explicatie care permite ca modelul Calendar, care e cel mai complicat, sa fie cel mai ieftin.
montana scrie:Benrus "Endurable" | 1948 . Poate un moderator ma ajuta si il insereaza in lista!
Vin si eu cu 2 poze cu ceasul pe care il poarta zi de zi sotia mea. Chiar ii place!
Imagine
Imagine
Dus cu CEASUL!
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

reclama color si cutie cu tricolorul!
Imagine
Imagine
N. Paulescu
Imagine
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

of of...nu mai pot modifica postul anterior:
si un ceas de masa benrus..care are si radio!
cateva date:
citez: "Product Description
This is a Vintage 1949 Benrus RCA Modern Clock Radio which came out of a Philadelphia estate and it is in good looking and good working condition. The Benrus Watch Company made only 200 of these smart modern styled clocks with tubetype RCA patented radios in 1949. It features two civil defense signs on the tuning knob to designate the defense stations. It features beveled glass at the front and only needs two plastic knobs in the back which can be readily replaced."
Imagine
Imagine
N. Paulescu
Imagine
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

of of...nu mai pot modifica postul anterior:
si un ceas de masa benrus..care are si radio!
cateva date:
citez: "Product Description
This is a Vintage 1949 Benrus RCA Modern Clock Radio which came out of a Philadelphia estate and it is in good looking and good working condition. The Benrus Watch Company made only 200 of these smart modern styled clocks with tubetype RCA patented radios in 1949. It features two civil defense signs on the tuning knob to designate the defense stations. It features beveled glass at the front and only needs two plastic knobs in the back which can be readily replaced."
Imagine
Imagine

si inca ceva:
http://www.scripophily.net/bewacoinnewy.html
alte modele: sky chief in aur:
http://www.shopwiki.com/search.jsp?q=be ... p=3&sort=R
N. Paulescu
Imagine
montana

Mesaj de montana »

Salutare,
interesant Endurable cu Tricolor pe cadran! galaxy poti, te rog sa pui si o imagine cu mecanismul? Multumesc!
* * *
zaystuca,
multumesc pentru ad-ul color! Ma refeream insa la un ad pentru Citation in care sa fie vizibil Tricolorul pe cadran! De-altfel ad-ul cu "3-Year Guarantee" este din 1960 an in care Citation-Tricolor nu se mai fabrica! Ad-ul "cu pisica" este cel mai prezent in ofertele de pe eBay.
Radio-ul prezentat (am tot scris celor de pe site-ul cu pricina pentru o comanda dar n-am primit nici un raspuns!) face parte dintr-o campanie Benrus in jurul lui 1950 sub sloganul (traducere aprox.) "Benrus va ofera ora exacta", actiune in care au fost sponsorizate anunturile de la radio pentru ora exacta. Deasemenea au fost instalate ceasuri "stradale" in diverse locatii cu afise langa "Timed by Benrus"!
Despre certificatul cu actiuni Benrus s-a mai facut vorbire in topicurile de mai sus!
montana

Mesaj de montana »

La istoria Benrus de pe Ceasuri pentru Romania am adaugat | Benrus - galerie foto |.
montana

Mesaj de montana »

Am primit de la Musee International D'Horologerie (MIH) - Chaux-de-Fonds scanuri dupa mai multe documente ce privesc Benrus inclusiv corespondenta Benjamin Lazrus si compania sa din Elvetia intre 1924-1925.
Interesant este un extras din patentul elvetian prin care Benjamin Lazrus a inregistrat numele Benrus in Elvetia.
- - - - - - - - - -
Imagine
* * *
Documentele le voi integra in prezentarea de pe Ceasuri pentru Romania!
Deasemenea cu ajutorul unui coleg forumist am refacut si completat prezentarea Sky Chief!
Multumiri!
montana

Mesaj de montana »

BENRUS "Radio Clock" | Benrus (30)"Common Stock"
Doua "piese" recent sosite in mica mea colectie Benrus!
- - - - - - - - - -
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
ionut_garbea

Mesaj de ionut_garbea »

Buna ziua,

Stricandu-mi ochii pe Okazii, am dat de un ceas Benrus. Imi permit sa pun link aici in ideea ca cineva poate f interesat de el. Nu il vand eu, nu cunosc vanzatorul. Dealtfel eu nu vand nimic pe okazii :)
Daca cineva dintre domnii care modereaza considera inoportuna postarea, este rugat sa o stearga.

http://www.okazii.ro/catalog/19332263/C ... ectie.html
zaytsuca

Mesaj de zaytsuca »

ionut_garbea scrie:Buna ziua,

Stricandu-mi ochii pe Okazii, am dat de un ceas Benrus. Imi permit sa pun link aici in ideea ca cineva poate f interesat de el. Nu il vand eu, nu cunosc vanzatorul. Dealtfel eu nu vand nimic pe okazii :)
Daca cineva dintre domnii care modereaza considera inoportuna postarea, este rugat sa o stearga.

http://www.okazii.ro/catalog/19332263/C ... ectie.html

o suma mult prea mare din pct meu de vedere...mai ales ca nu are tricolorul..
N. Paulescu
Imagine
Scrie răspuns