Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
Alexvintage

Re: Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Mesaj de Alexvintage »

seba scrie:....practic poate fi folosit ceasul ca diver ?
Da, pentru adancimile specificate de producator.
seba scrie: Cum poate fi folosit bezelul interior?
Deplasandu-l in sens orar sau antiorar. :wink:
La LLD luneta poate fi folosita doar ca reper temporal (de ex: in functie de cat oxigen/aer comprimat se afla in butelie)se pozitioneaza markerul lunetei pentru a stii cand se apropie momentul iesirii la suprafata.
Luneta cu repere pentru decompresiune gasiti la alte ceasuri:
http://forum.tz-uk.com/showthread.php?6 ... cleaned-up
seba

Mesaj de seba »

Ok,am inteles,reglezi la suprafata ,,bezelul''. Totusi,factorul timp/consum oxigen,poate depinde de multi factori: constitutia scafandrului (esti un tip mai masiv,vei consuma mai mult oxigen),temperatura apei (este apa mai rece consumul creste),experienta celui ce face scufundari...etc.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

seba scrie: Totusi,factorul timp/consum oxigen,poate depinde de multi factori:......
Motiv pentru care de ani buni, scufundarile cu oarecari pretentii se fac cu dispozitive speciale:
https://www.planetdivestore.com/tauchen ... GwodmZIP0A
Ceasul de tip diver se foloseste doar ca instrument auxiliar.
dragos.d

Mesaj de dragos.d »

Am mai scris intr-un post, dar nu-l am la indemana.
1. Bezelul se foloseste ca sa vezi de cat timp esti in apa. Aliniezi puntul 0 al bezelul cu minutarul la inceputul scufundarii. Ca sa vezi cat timp a trecut de cand esti sub apa citesti minutele de pe bezel. Practic de scuteste de facut un calcul. Atat.
2. Cat aer mai ai in butelie vezi pe manometru.
3. In butelie se afla aer comprimat. Nu oxigen.
4. Timpul de stat la decompresie il afli de pe tabelele de decompresie pe care le poti avea cu tine in caz ca nu ai un computer. Asta in cazul in care faci scufundari destul de adanci si lungi incat sa ai nevoie de facut paliere de decompresie. Asta e alta discutie.
5. Promit ca fac o prezentare la urmatoarea intalnire ceasornicar :)
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Jacq scrie:Am mai scris intr-un post, dar nu-l am la indemana.
1. Bezelul se foloseste ca sa vezi de cat timp esti in apa. Aliniezi puntul 0 al bezelul cu minutarul la inceputul scufundarii. Ca sa vezi cat timp a trecut de cand esti sub apa citesti minutele de pe bezel. Practic de scuteste de facut un calcul. Atat.
2. Cat aer mai ai in butelie vezi pe manometru.
3. In butelie se afla aer comprimat. Nu oxigen.
4. Timpul de stat la decompresie il afli de pe tabelele de decompresie pe care le poti avea cu tine in caz ca nu ai un computer. Asta in cazul in care faci scufundari destul de adanci si lungi incat sa ai nevoie de facut paliere de decompresie. Asta e alta discutie.
5. Promit ca fac o prezentare la urmatoarea intalnire ceasornicar :)

Te-am notat! Poate aduci si niste poze, dintr-un loc anume :wink: !
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
Mircea

Mesaj de Mircea »

"Diverele e pasiunea mea."

Tone de articole bune pe subiectul asta.
Bezel
http://www.watchtime.com/blog/dive-watc ... tch-bezel/

Intrebari si raspunsuri. Ce tre sa aiba un ceas sa fie diver:
http://www.watchtime.com/featured/dive- ... watch-faq/

De pe gearpatrol.com
(Pe scurt)
Perhaps the most commonly seen bezel markers are on dive watches. These scales go from zero to 60, indicating minutes in an hour, and are used to keep track of time spent underwater, a critical parameter along with depth and remaining air. The first 15 (sometimes 20) minutes are marked in one-minute increments while the rest of the scale is usually marked in five-minute increments. The increased resolution for the first 15 minutes on the scale allows divers to time decompression stops with relative precision during ascents at the end of a dive. To use a dive bezel, set the zero marker opposite the minute hand; as time passes, you can read off elapsed time on the bezel without having to do any mental calculations.
GEO

Mesaj de GEO »

Japonezii spre deosebire de elvetieni au gasit solutii tehnice ce se bazeaza mult pe electronica (antene radio, GPS, senzori). Elvetienii au incercat sa perfectioneze ceasurile mecanice la maxim, fara a implementa antene si electronica in acestea.
AcumaLegat de Spring drive, eu am inteles ca functioneaza astfel: Rotorul, prin miscarea mainii, armeaza arcul principal care antreneaza tot sistemul mecanic pana la un balansier. Acesta are atasat un magnet permanent (stator), iar datorita vitezei mari de rotatie, genereaza o sarcina electrica. Curentul electric alimenteaza doua chestii: 2 bobine care genereaza un camp magnetic (magnetic brake..?) care va actiona asupra balansierului pentru a-i reduce viteza si, alimenteaza un circuit electronic format dintr-un cristal quartz + un procesor care si ele calculeaza viteza de rotatie a balansierului. Bobinele si circuitul electronic comunica pentru a "evalua" viteza de rotatie a balansierului si eventual pentru a-i reduce viteza, daca este cazul.
Voi cum ati inteles tehnologia asta? Functioneaza in acest fel ori ba un spring drive?
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Da,cam asa functioneaza.....
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Mircea

Mesaj de Mircea »

GEO scrie:Japonezii spre deosebire de elvetieni au gasit solutii tehnice ce se bazeaza mult pe electronica (antene radio, GPS, senzori). Elvetienii au incercat sa perfectioneze ceasurile mecanice la maxim, fara a implementa antene si electronica in acestea.
AcumaLegat de Spring drive, eu am inteles ca functioneaza astfel: Rotorul, prin miscarea mainii, armeaza arcul principal care antreneaza tot sistemul mecanic pana la un balansier. Acesta are atasat un magnet permanent (stator), iar datorita vitezei mari de rotatie, genereaza o sarcina electrica. Curentul electric alimenteaza doua chestii: 2 bobine care genereaza un camp magnetic (magnetic brake..?) care va actiona asupra balansierului pentru a-i reduce viteza si, alimenteaza un circuit electronic format dintr-un cristal quartz + un procesor care si ele calculeaza viteza de rotatie a balansierului. Bobinele si circuitul electronic comunica pentru a "evalua" viteza de rotatie a balansierului si eventual pentru a-i reduce viteza, daca este cazul.
Voi cum ati inteles tehnologia asta? Functioneaza in acest fel ori ba un spring drive?
Ptiu drace....asa imi trebuie daca nu mi-a placut fizica. Nu o sa inteleg niciodata ceasurile japoneze.
mihaib78

Mesaj de mihaib78 »

Buna ziua stimati colegi!
Am si eu nevoie de un mic ajutor din partea vostra: imi poate spune cineva in ce an a fost introdus pe piata Hamilton-jazzmaster maestro-small second? Mecanismul ETA 2895-2 provenit din ETA 2892-2 la ce perioada necesita servisare? La fel 3-4 ani ca si ETA 2824-2?
Va multumesc!
Cu deosebit respect!
Mihai (Cluj)
Clipper

Mesaj de Clipper »

Acel Hamilton cred ca e din a doua jumatate a lui 2012 sau de la inceputul 2013, nu mai stiu exact cand se gasea pe piata. In aceste conditii, e posibil ca un astfel de ceas sa aiba nevoie de o revizie, indiferent daca a fost folosit sau nu.
mihaib78

Mesaj de mihaib78 »

Va multumesc pentru raspuns, ma gandeam si eu ca nu i-ar strica o revizie:)
Toata stima!
GEO

Mesaj de GEO »

@Mircea Japonezii au gasit acest "artificiu" tehnic interesant, insa este ceva un pic fortat in opinia mea... prea amesteca mecanica cu electronica. In loc sa inlocuiasca escapamentul mecanic cu unul electronic, elvetienii au preferat sa dezvolte noi tipuri de escapamente. La fel si cu ceasurile electronice, in ziua de azi este usor sa maresti precizia prin adaugarea de antene GPS sau radio, insa este greu sa faci acest lucru doar modificand cristalul quartz sau partea electronica... Parca elvetienii n-ar putea sa dezvolte si ei astfel de ceasuri, insa nu vor. De exemplu, EM Marine Electronics proiecteaza adevarate minuni tehnologice pentru Swatch Group :)
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

GEO,
Spring Drive-ul,dupa cum ai sesizat si tu,este un melanj intre un ceas mecanic si unul electronic,dus ceva mai departe decat banalele quartz-uri.Si te rog sa sesizezi ca am pus "mecanic" inainte de "electronic". :)
Este un melanj interesant ca si concept,cel putin la fel de interesant ca si esapamentul co-axial,in opinia mea.Admir ideea tehnica la ambele,dar inca nu ma conving ca sunt si altceva in afara de instrumente de marketing.Si asta deoarece.....
Pe de alta parte,realizarea unui ceas cu precizie care tinde catre 0 -caci pana la urma asta este ideea-este si va fi foarte greu de indeplinit.
In prezent ceasurile mecanice au precizii foarte mari,procentual de peste 99,8xxxx%.Ei bine acea mica diferenta pana la 100% va fi cel mai greu de atins,si fiecare miime de procent va insemna eforturi deosebite,asa cum au fost si pana acum.
Dar....,personal,nu cred ca se va putea atinge acel procent.Fizic,este imposibil,lucru pe care-l stiu bine si producatorii,lucru care ma face sa revin la fraza a doua din acest raspuns..partea cu marketingul. :wink:
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
GEO

Mesaj de GEO »

Știi bine ca intotdeauna am admirat tehnologia spring drive și soluția tehnica găsită de japonezi :) Doar ca, soluția găsită nu este prea “etica”, nu este “decenta” :) Însa n-aș putea rezista în fata unui co-axial și soluției tehnice pur mecanice! N-aș vrea sa mor înainte de a avea un Omega, sincer. Este un vis de-al meu mai vechi!
Scrie răspuns