Rog identificare ceas de bord

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
cerbu_mihai

Rog identificare ceas de bord

Mesaj de cerbu_mihai »

Va rog sa ma ajutati cu identificarea acestui ceas de bord (tanc/avion?), cat mai multe detalii sunt binevenite.
L-am achizitionat azi din targ, e perfect functional, precizie excelenta pana acum. Am avut norocul sa dau peste un prieten care mi-a aratat cum se potriveste ora si cum se armeaza. Am platit pe el suma modica de 10 lei.
Intentionez sa-i fac sau sa gasesc de la alt ceas o carcasa de lemn sculptata; il voi transforma in ceas de birou/semineu. Sunt deschis la sugestii de incastrare.
Va multumesc!

Imagine

Imagine
bogdan1

Re: Rog identificare ceas de bord

Mesaj de bogdan1 »

Cel mai probabil este un ceas de bord folosit la tancuri, din cate stiu avioanele folosesc surse de alimentare pentru aparatura de bord de 12-24v, ceasul dvs. se alimenteaza la 27v, este doar o parere.

"Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine".
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Anul fabricatiei este scris acolo , si este 1979 .
Ceasul este mecanic iar cei 27 de volti va sint necesari dar nu obligatorii pentru cele doua beculete aflate in interior , doar sa lumineze noaptea. Atit . Mersul ceasului nu este influentat in vre-un fel .
Poate fi si de avion , au si avioanele 27 de volti . Poate fi de tanc, utilaj al armatei , camion... Cert este ca-i militar si functioneaza (sau asa ar trebui) 5 zile (scrie pe cadran chestia asta ...)
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Nici de tanc nici de avion. Ceas standard pentru modulul centralei de transmisiuni.
Imagine
dino_z

Mesaj de dino_z »

cerbu_mihai scrie:Va rog sa ma ajutati cu identificarea acestui ceas de bord (tanc/avion?), cat mai multe detalii sunt binevenite.
L-am achizitionat azi din targ, e perfect functional, precizie excelenta pana acum. Am avut norocul sa dau peste un prieten care mi-a aratat cum se potriveste ora si cum se armeaza. Am platit pe el suma modica de 10 lei.
Intentionez sa-i fac sau sa gasesc de la alt ceas o carcasa de lemn sculptata; il voi transforma in ceas de birou/semineu. Sunt deschis la sugestii de incastrare.
Va multumesc!

Imagine

Imagine
,,Suma modica ,, ???? :D
Eu zic ca infima... :wink:
cerbu_mihai

Mesaj de cerbu_mihai »

Am gasit urmatoarele ceasuri pe ebay, mi-am facut o idee in ce as putea sa-l incasterez:

- http://www.ebay.com/itm/TANK-CLOCK-CIVI ... 461e0663f8

- http://www.ebay.com/itm/TANK-CLOCK-CIVI ... 43c813aa6d

- http://www.ebay.com/itm/Rare-Soviet-USS ... 4608119558

Am reusit sa aflu, cum bine a spus dl Gherghin, semnificatia inscriptiei de pe cadran 5 DNEI = 5 zile
Care e polaritatea, pt alimentarea de la o sursa de 27V?
gherghin nicolae
Moderator

La bec nu conteaza polaritatea...
Insa original (asta e o regula generala ) minusul este pe carcasa , respectiv pe sasiul tancului sau vehicolului respectiv . Atunci prin acele suruburi de prindere ale ceasului de sasiul sau rama unde a fost incastrat minusul este pe carcasa ceasului . Dupa ce-l desfaceti , inlocuiti beculetele (de obicei doua , dar exista si cu unul singur )cu unele care se gasesc mai usor in comert si cu ajutorul unui alimentator veti reusi usor sa-l faceti sa lumineze...daca ar avea vre-un sens .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Vati pus cumva intrebarea ce rost are iluminarea electrica la un ceas cu substanta luminoasa pe aratatoare si cadran?
Bornele sunt pentru INCALZIRE, nu pentru iluminare, nu de alta dar in Siberia iarna e cam.....rece.
cerbu_mihai

Mesaj de cerbu_mihai »

Dl Alex, aveti cumva toata poza cu modulul acela din centrala de transmisiuni + scrisul de jos in engleza? Nu stau foarte bine cu rusa.
Am inteles de acolo ca a fost montat pe un vehicul radio GAZ 66 si este un ceas Molnija AWR-M? Ce inseamna 127 hTsch ?
gherghin nicolae
Moderator

Da , asa e Alex . Am demontat unul identic si are o rezistenta din nichelina acolo .
-Abigail Van Buren
gherghin nicolae
Moderator

127 hT sch cred ca este rezerva de mers in ore ...5 zile ori 24 ore...plus ceva acolo...
Exista probabil un caiet pe acel modul de transmisiuni si era notat cind a fost armat ceasul ... Sa stie cite ore mai sint de mers...zic si eu ...
-Abigail Van Buren
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

127h inseamna 127h adica 127 de ORE (autonomia de functionare) iar Tsch este abrevierea locului de fabricatie TJELJABINSK (nici acolo nu e prea cald iarna).
Merlin

Mesaj de Merlin »

Buna ziua,
Acest ceas este un ceas de bord....folosit pe cam toate bordurile :lol: A fost prezent pe avioane(MiG -15, MiG-19 la noi, apoi la bordul avioanelor de transport AN-24 si AN-26 la postul de lucru al radiotelegrafistului, sau la HONG-5, care a fost varianta chineza a lui IL-28 in cabina tragatorului), tancuri, senilate grele, statii radio...Ceasul prezentat este de aviatie, tensiunea continua de la bord find de 27 V cc. La bordul avionului AN-26 exista la panoul navigatorului un contact special cu denumirea "Incalzire Ceas". Ceasul nu are nevoie de becuri interioare, la bord fiind o lampa speciala(lampa UFO, cu lumina ultravioleta) ce energizeaza substanta luminiscenta. Am si eu unul care functioneaza 7 zile, in acest rastimp avand o eroare de -2.5 min.
La mai multe!
mihaieros

Mesaj de mihaieros »

Sincer nu cred ca acest ceas sa fi fost pus pe vreun avion (civil sau militar) sovietic...
Eu cred ca e ceas de camion, poate tanc , si probabil statie radio... si cam atit
Dar as vrea sa ma insel pentru ca si eu am un ceas asemanator si probabil i-ar creste mult valoarea daca s-ar dovedi ca ar fi ceas de aeronava... nu?
Ceasoholic
gherghin nicolae
Moderator

Si de avion ...

http://www.ceasornicar.ro/forum/viewtop ... 3&start=45

Imagine

Bord tanc rusesc :

http://forums.watchuseek.com/f29/fs-ccc ... 07619.html

sau aici :

http://forums.watchuseek.com/f30/fs-rus ... 32969.html

Imagine

Camion Gaz 66 cu statie radio :

Imagine

Mai sint si pe elicoptere .
Cel mai bine a scris Merlin .
-Abigail Van Buren
Scrie răspuns