- - - - - - -
Muzeul nu-i greu de gasit! E in centrul Ploiesti-ului la cateva zeci de metri de bulevardul axului central intr-o zona frumoasa, cu case vechi si mult spatiu verde. M-a intampinat o cladire veche, de secol XIX, a carei poveste am gasit-o seara tarziu pe site-ul muzeului.

Cum nu-mi programasem o astfel de vizita am intrat, complet nepregatit despre ce inseamna muzeul, in curtea generoasa (acum cand totul se socoteste in mp construibili) "pazita" de bustul lui Nicolae Simache.

Bustul nu-i pus demult, cladirea e in renovare ceea ce inseamna ca lucrurile sunt in miscare!
Intru si inauntru las cam perplex personalul care nu pare sa astepte vizitatori. Toata vizita am avut impresia ca i-am luat prin surprindere

Pliantul e modest, tiparit la vreo imprimanta de la Primarie si impaturit cu grija.

Despre ceasurile dinauntru mi-ar fi fost mai usor sa povestesc daca as fi putut obtine un catalog sau macar o lista a acestora. Din pacate la acest capitolul muzeul nu sta prea bine si nu-i de mirare daca citesti acest articol. Dedicat in special ceasornicelor, pendulelor, ceasurilor de semineu, tablourilor cu ceas, in general ceasurilor foarte vechi, muzeul este, categoric, o realizare exceptionala. Lasa mult de dorit la capitolul prezentare sau personal dar in contextul actual este oricum mare lucru ca exista! Pacat insa de gradul de deteriorare a multora dintre piese, de absenta completa a explicatiilor necesare dar si de faptul ca, dupa mine, sunt amestecate tablouri, ceasornice, statuete, pendule, cutii muzicale, ceasuri de buzunar foarte vechi si cam <daramate>, etc. urmarindu-se probabil cel mult o organizare cronologica.
Din cele 3 incaperi (sunt probabil mai multe camere intre care au fost larg deschise usile masive) ultima este dedicata unei colectii de ceasuri de buzunar. Colectie exceptionala despre care sigur, cunoscatorii (si sunt atatia pe forum) ar avea multe sa ne povesteasca. Ceasuri celebre din istoria Romaniei (Unirea Principatelor, ceasuri ale Casei Regale, ceasuri detinute candva de mari personalitati) sunt expuse in 10 vitrine. In muzeu din pacate n-a fost nimeni caruia sa-i poti pune o intrebare despre exponate. Ca sa va faceti o idee despre cum arata pun in continuare cateva poze (de calitate modesta, fiti indulgenti

In ultima fotografie, cele 6 ceasuri de sus, ca sa-l starnesc pe Buf0n sunt "Hebdomas - 8 zile"! Spectaculoase!
Expozitia de ceasuri de buzunar este incomparabil mai bine organizata si mult ingrijita fata de restul muzeului. Dar si aici este de reprosat faptul ca nu sunt prezentate mecanismele si majoritatea ceasurilor sunt cu capacele (foarte frumoase de-altfel) inchise. Lista ceasurilor expuse este din pacate disponibila intr-un singur exemplar A4