Muzeul Ceasului / Ploiesti

Aici se pot posta poze, cataloage si videoclipuri ale ceasurilor detinute de pasionati!
montana

Muzeul Ceasului / Ploiesti

Mesaj de montana »

Mi-am propus de mai multa vreme sa ajung la Muzeul Ceasului din Ploiesti. Am facut-o saptamana proaspat trecuta si daca nu-i cu suparare pun in continuare impresia lasata.
- - - - - - -
Muzeul nu-i greu de gasit! E in centrul Ploiesti-ului la cateva zeci de metri de bulevardul axului central intr-o zona frumoasa, cu case vechi si mult spatiu verde. M-a intampinat o cladire veche, de secol XIX, a carei poveste am gasit-o seara tarziu pe site-ul muzeului.
Imagine
Cum nu-mi programasem o astfel de vizita am intrat, complet nepregatit despre ce inseamna muzeul, in curtea generoasa (acum cand totul se socoteste in mp construibili) "pazita" de bustul lui Nicolae Simache.
Imagine
Bustul nu-i pus demult, cladirea e in renovare ceea ce inseamna ca lucrurile sunt in miscare!
Intru si inauntru las cam perplex personalul care nu pare sa astepte vizitatori. Toata vizita am avut impresia ca i-am luat prin surprindere :lol: ! Imi iau biletul si pliantul in schimbul a 6,- lei. Biletul imi starneste amintiri d-acum 20 de ani cand asa aratau biletele la cinema.
Imagine
Pliantul e modest, tiparit la vreo imprimanta de la Primarie si impaturit cu grija.
Imagine
Imagine

Despre ceasurile dinauntru mi-ar fi fost mai usor sa povestesc daca as fi putut obtine un catalog sau macar o lista a acestora. Din pacate la acest capitolul muzeul nu sta prea bine si nu-i de mirare daca citesti acest articol. Dedicat in special ceasornicelor, pendulelor, ceasurilor de semineu, tablourilor cu ceas, in general ceasurilor foarte vechi, muzeul este, categoric, o realizare exceptionala. Lasa mult de dorit la capitolul prezentare sau personal dar in contextul actual este oricum mare lucru ca exista! Pacat insa de gradul de deteriorare a multora dintre piese, de absenta completa a explicatiilor necesare dar si de faptul ca, dupa mine, sunt amestecate tablouri, ceasornice, statuete, pendule, cutii muzicale, ceasuri de buzunar foarte vechi si cam <daramate>, etc. urmarindu-se probabil cel mult o organizare cronologica.

Din cele 3 incaperi (sunt probabil mai multe camere intre care au fost larg deschise usile masive) ultima este dedicata unei colectii de ceasuri de buzunar. Colectie exceptionala despre care sigur, cunoscatorii (si sunt atatia pe forum) ar avea multe sa ne povesteasca. Ceasuri celebre din istoria Romaniei (Unirea Principatelor, ceasuri ale Casei Regale, ceasuri detinute candva de mari personalitati) sunt expuse in 10 vitrine. In muzeu din pacate n-a fost nimeni caruia sa-i poti pune o intrebare despre exponate. Ca sa va faceti o idee despre cum arata pun in continuare cateva poze (de calitate modesta, fiti indulgenti :() obtinute in schimbul a cate 5,- lei/flash (tarif oficial in schimbul caruia primesti cateva carti postale despre muzeele din Ploiesti) sub atenta supraveghere a gardianului muzeului care m-a insotit pe tot traseul de vizitare.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

In ultima fotografie, cele 6 ceasuri de sus, ca sa-l starnesc pe Buf0n sunt "Hebdomas - 8 zile"! Spectaculoase!
Expozitia de ceasuri de buzunar este incomparabil mai bine organizata si mult ingrijita fata de restul muzeului. Dar si aici este de reprosat faptul ca nu sunt prezentate mecanismele si majoritatea ceasurilor sunt cu capacele (foarte frumoase de-altfel) inchise. Lista ceasurilor expuse este din pacate disponibila intr-un singur exemplar A4 :shock: intr-un plastic cam penibil asezat pe una din vitrine. Oricate ratiuni de securitate ar cere-o a nu exista resurse accesibile publicului larg fac muzeul sa se scufunde in mediocritate. Ceasurile prezentate sunt exceptionale din pacate muzeul nu! Chiar si asa am plecat cu sentimentul ca am fost intr-un loc special si in ciuda gratiilor de la geamuri nu ezit sa va invit sa-l vizitati cand aveti ocazia.
Imagine
constantin14

Mesaj de constantin14 »

Multumim Montana, iata ca dupa ce Edi a propus vizita la acest muzeu, cineva asi facut-o!
Eu imi propun ce cativa ani si nu am ajuns inca....
Sunt convins ca ceasurile ar merita o soarta mai buna, dar e mare lucru ca exista!
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Exista, dr din pacate este in grija cui nu trebuie si este gestionat de cine nu trebuie, pana si personalul este un personal neinteresat, care nici macar nu stie ce are in grija ... Mai grav este faptul ca daca are vrea cineva sa aiba grija de el (de muzeu) nu va fi lasat de catre autoritati ... asta e Romania.

Oare daca ar sti careva ca sunt ceasuri de peste 200.000 euro acolo ar da o spargere ? :twisted: :twisted: :twisted: - oare cat face un LeCoultre care a fost al lui Titulescu ? Sau cat costa un Patek antic sau un Breguet antic ? ...
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
Alfie

Mesaj de Alfie »

Povestea este trista dar ramane loc de sperante.
Poate muzeografii de acolo se vor pensiona si cineva pasionat le va lua locul.
Un bulgare de aur care straluceste in noroi.
Sunt sigur ca pe viitor asta se va schimba in bine.
Poate trebuie sa inceapa transformarea cu site-ul lor patetic.
Sper sa ajung si eu acolo curand.
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Eu am pana acum la activ 3 vizite la acest muzeu. Locul acela este magic si de fiecare data cand trec prin Ploiesti privesc spre cladire...

Pretul de intrare este derizoriu pentru ce comori descopera acolo pasionatii. Vizita poate decurge 10 minute sau 2 ore, depinde cat de mult stai sa admiri fiecare piesa.

Senzatia mea a fost aceeasi, ca personalul este aproape complet dezinteresat de patrimoniul detinut. E pentru ei un job ca oricare altul. Am vorbit si cu o doamna (muzeograf pe la 35-40 de ani) care mi-a spus ca patrimoniul muzeului e mult mai mare, ca mai sunt sute de ceasuri care nu sunt expuse din lipsa de spatiu sau din cauza ca nu sunt intr-o stare care sa permita expunerea. Sunt "depozitate" in alte incaperi, acolo in subsol sau aiurea...
Din cate am inteles, pentru a putea sa fie reparate, ceasornicarul caruia i se incredinteaza trebuie sa aiba un atestat de "restaurator" si sa fie agreat de Ministerul Culturii. No comment...
Singurul loc unde exista un atelier cat de cat "specializat" ?!? este undeva in Moldova, (parca la Iasi) si acolo se mai trimit unele piese pentru restaurare sau revizii. Ocazional o parte dintre exponate sunt imprumutate altor muzee din tara, cu prilejul unor expozitii tematice.

Recomand cu caldura tuturor sa faca o vizita cu prima ocazie! :D
priam

Re: Antic Horologium

Mesaj de priam »

E scris si pe site-ul lor...
Pacat ca exista atat dezinteres din partea autoritatilor si chiar a personalului muzeului. Macar de avea muzeul o pagina web de calitate, cu fotografii facute profesionist :(
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Regulamentul?????
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
montana

serie timbre ceasuri - Muzeul Ceasului Ploiesti

Mesaj de montana »

Ca si curiozitate va prezint o serie de timbre aparute in 1988 dedicate Muzeului Ceasului din Ploiesti.
Seria include 6 valori (0.5 - 5 lei "foarte vechi" :lol:) si prezinta 6 ceasuri din colectia muzeului.
- - - - - - - - - -
Imagine

Imagine
- - - - - - - - - -
montana

MUZEUL CFR / Bucuresti / cateva ceasuri

Mesaj de montana »

M-am tot intrebat unde sa pun cateva fotografii facute in Muzeul CFR din Bucuresti. L-am vizitat in principal dorind sa vad "colectia" de ceasuri la care se face referire intr-una din prezentarile gasite pe net. Nu mi-am facut iluzii ca voi gasi frumos prezentate ceasurile Longines 'chronometer', Omega, Zenith, Doxa sau Roskopf CFR tinute cu atat importanta in vestele costumelor sefilor de gara sau cu grija fireasca de catre mecanici de locomotiva. Atat jale cat insa gasesti la Muzeul CFR din Bucuresti nu-mi amintesc sa fi intalnit in anii din urma in vreunul din muzeele romanesti. Greu de descris sentimentul trait cand mi-a fost adusa din arhiva "colectia de ceasuri de buzunar", intr-o ruginita cutie de "tutun romanesc"! M-am bucurat ca am luat in aceasi zi un CFR Patent. Stiu sigur ca va avea o soarta mai buna!
- - - - - - - - - -
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
- - - - - - - - - -
PS - scuze pentru calitatea fotografiilor dar pur si simplu functiona cate un bec atarnat pe'ici, ...pe'colo!
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Greu sentimentul... Nu am cuvinte! :( Nu mai avem istorie!!!!!!!! :oops:

Daca iti aduci aminte la Sofitel era un ceas de podea cu pendul ca cel din ultima poza (J.G. BAER SUMISWALD Swiss Made P.T.T.) dar in perfecta stare estetic si functional...
Dus cu CEASUL!
constantin14

Mesaj de constantin14 »

In materie de ceasuri de buzunar cred ca galaxy, montanasi si chiar si cu mine stam mai bine si le pastram mai cu drag si mai cu grije decat Muzeul CFR! Pacat.
poate mai sunt si alti colectionari sau negustori (eu banuiesc vreo 2-3!) care au m ai mult de 3 (Trei) ceasuri de buzunar CFR
Si nu o spun cu mandrie sau cu aroganta. Pur si simplu nici un colectionar privat nu ar ptea/trebui sa aibe mai multe exemplare din ceasurile folosite de CFR decat Muzel CFR.
Si nici macar nu considera necesar sa le puna aruncate cumva intr-un colt de vitrina! Rusine. Aici nu mai vorba doar de bani si alte conditii, e vorba de indolenta, nepasare si lipsa de profesionalism.
Alfie

Mesaj de Alfie »

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ..........................
montana

Mesaj de montana »

O expozitie de ceasuri ce n-am apucat sa o vad si despre care am aflat doar astazi, 10.mai - , cand am cautat cate ceva despre ceasurile Casei Regale!
- - - - - - - - - -
Imagine

Imagine
montana

Mesaj de montana »

Tot ca si o curiozitate va prezint o serie de maxime postale dedicate Muzeului Ceasului - Ploiesti aparute la 05.09.1990 pe baza seriei de timbre deja prezentate si unei serii de carti postale aparute in intervalul 1988-1990.
* * *
Ceasurile care au facut obiectul acestor efecte postale sunt:
"50 bani" - Ceas de masa produs al Intreprinderii 'Victoria' Arad
" 1.50 lei" - Ceas monumental, stil Ludovic al XIV-lea, Franta, sec. XIX
"2 lei" - Ceas de masa, Franta, sec. XIX
"3 lei" - Ceas monumental, Germania, sec. XIX. A apartinut pictorului Th. Aman
"4 lei" - Ceas de masa, portelan de Saxa, Germania, sec XIX
"5 lei" - Ceas de masa, portelan de Boemia, Germania, sec. XIX

* * *
Sunt de remarcat si stampilele realizate cu ocazia evenimentului:
- - - - - - - - - -
Imagine