Poseidon scrie:timetwister scrie:Ce ma deranjeaza insa la Omega, ca si la multe marci auto, este incercarea idioata de a acapara absolut orice segment. Cu respect
Departe de Omega de a încerca asta. Are doar patru colecții.
Constellation - care se vinde extraordinar de bine, mai ales în extremul orient. Model recunoscut pentru cele două „gheare” de pe laterale.
Seamaster - care are păcatul impardonabil că are limbi de forme diferite, chestia asta cu indicator „săgeată” lângă indicator drept este o scăpare de design de neînțeles pentru mine. Apoi și cheița pentru He de la ora 11 este un nonsens asimetric.
Speedmaster - să pui la un cronograf orarul și minutarul într-un sub-dial este o prostie imensă. Mulți nu văd nici măcar dial-ul principal cu acuratețe, ce măsurare rapid lizibilă (că doar e un speedy, nu?) de timpi intermediari poți să faci uitîndu-te (chiorîndu-te) într-un sub-dial?
De Ville - Nu mi-aș cumpăra un ceas care se numește devil, așa, din principiu. Cine vrea să stea cu ghiavolu la mână?
Un producător care vrea (și o și face deja) să acapareze toate segmentele este JLC. Au și ceas de masă! [...]
Este posibil sa fi fost inteles gresit, dar imi pare si mai rau daca doar acea remarca v-a ramas in minte.
O sa incerc totusi o lamurire pe subiectul colectiilor Omega ori pe diversitatea acestora, si o sa ma limitez doar la ceasurile de mana.
Omega incearca sa pastreze o aparenta simplitate prin cele 4 mari colectii, dar cand le parcurgi (colectiile si subcolectiile), lucrurile stau total diferit.
Colectia Constellation a aparut in 1952 si si-a castigat respectul pentru lunga serie de ceasuri certificate in grad cronometru. Omega avea deja o reputatie de frabricant de ceasuri in grad cronometru dar nu avea o colectie care sa evidentieze acest lucru, chiar daca Seamaster se nascuse cu 6 ani mai devreme. In orice caz, colectia Constellation devinese faimoasa inainte sa-si adauge cele 4 gheare, caci acestea apar doar din 1982, iar pana atunci a imbracat diferite forme la carcase.
Seamaster a facut - poate - cea mai buna alegere atunci cand a introdus in colectie reproducerea dupa modelul din 1957. Este favoritul meu la acest capitol. In schimb imi este inca neclara imaginea aratatoarelor nepereche despre care vorbiti si mi-ar placea sa vad un model. Daca va referiti la cele tip BA / dauphine, atunci si acestea au o traditie veche de cel putin jumatate de secol.
De trista amintire est faptul ca in cadrul colectiei Seamaster, pana de curand, Omega a vandut si modelul Railmaster, care dupa cum se stie, din 1957, avea dedicata o colectie proprie, sub referinta CK2914. A fost introdus odata cu Diver-ul CK2913 dupa care s-a facut reeditarea mai sus mentionata, si cu Speedmaster-ul BA CK2915, dupa care s-au inspirat, cel mai probabil, aratatoarele despre care vorbiti.
http://www.omegawatches.com/collection/ ... r/28065237
Seamaster Railmaster
http://www.omegawatches.com/collection/ ... 3491006001
Modelul nou, rebotezat Aqua Terra Small Seconds
Inainte de a "desfiinta" acest model ce inca inflameaza spirite, Railmaster-ul a beneficiat si de un mecanism Co-Axial.
Probabil cel mai bun ambasador Omega ramane colectia Speedmaster. Insa nu imi place cum a evoluat in totalitate. Conceptul original ramane unul dintre cele mai apreciate si accesibile produse ale colectiei ceea ce este surprinzator caci sunt aproape convins ca daca Rolex si-a completa colectia cu un Daytona mecanic, ar fi mai scump decat cel automatic.
Desi nici eu nu sunt de acord cu incadrarea orarului si minutarului in acelasi sub cadran, consider ca deja faimosul calibru 9300 este cea mai importanta veriga in evolutia Omega, de la introducerea esapamentului Co Axial din anul 2000.
Colectia DeVille s-a desprins de fapt din Seamaster, caci in 1960 apare primul Seamaster DeVille, iar DeVille devine o colectie abia din 1967.
Astazi colectia DeVille inghite la randul ei, colectiile Geneve (1953 - 1979), Seamaster ori Trésor la capitolul dress, cu forme clasice, ori Ladymatic la ceasuri de dama. Si tot in DeVille, din cate tin minte, s-au regasit si ultimele forme de cadrane piepan, celebre in colectiile Constellation.
Aceasta atitudine arata ca Omega alege sa ascunda colectii celebre in favoarea ori inauntrul altora, semn ca cei care se ocupa de destinele Omega azi, nu pun prea mare pret pe traditie, desi, culmea, cei care fac cel mai mare lobby casei si inclusiv cele mai mari sacrificii, sunt colectionarii, iar in schimb Omega alege sa ia calea Rolex, vaduvind si mai tare iubitorii acestui brand.
Consider cel putin neinspirata asocierea "De Ville" / "Devil", dar ma gandesc ca din acelasi motiv nu doriti sa folositi nici cardul de sanatate.

Pana la urma, de la introducerea Co-Axialului, De Ville a dat si una dintre cele mai frumoase forme la carcasa, care astazi se pastreaza doar in colectia Tourbillon, si este, fara niciun dubiu, una din preferatele mele din colectiile moderne:
Chiar daca v-au scapat din vedere colectiile Museum si Olympic ori colectiile aniversare,
doar - cele 4 mari colectii - vin in peste 1000 de variante (atat ceasuri barbatesti cat si de dama) si cred ca pentru un brand plasat in categoria upper middle class este nevoie de o gama ceva mai aerisita, caci atunci cand vrei sa te iei la intrecere cu Rolex atributele scump si comun nu prea pot sta impreuna.
Cu respect