Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 29 Mar 2024, 12:24

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
MesajScris: 07 Iun 2021, 16:50 
Neconectat

Membru din: 16 Feb 2018, 09:43
Mesaje: 17
Dintii plantati i-am rezolvat. Erau un pic mai inalti decat ceilalti. I-am pilit cu pila de unghii a sotiei, acum nu se mai opreste pendula.
Culmea este ca acum si ciocanelele bat constant nu ca inainte cand primele batai erau mai rapide. Pentru asta insa nu am explicatie...
Cu arcul e mai greu insa. Singura solutie este cumpararea altei pendule, deoarece mecanisme nu se gasesc. Idem arcuri sau roata dintata fara implenturi.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 18 Ian 2023, 15:02 
Neconectat

Membru din: 16 Feb 2018, 09:43
Mesaje: 17
Sunt 2 cazuri separate, aceiasi problema. Mergi cu pendula la ceasornicar si te contrazici aiurea cu el pe perioada de functionare la o incarcare completa.
Primul caz. Gustav Becker, mecanism P48. La o incarcare completa a arcurilor functiona (odata) 16-17 zile, perfect.
Al doilea caz, Junghans (al unui prieten) de varsta apropiata cu Becker, la o incarcare completa functiona cca 15 zile.
Ceasornicarii bucuresteni nu si nu, ca nu pot merge mai mult de 7, maxim 8 zile, cu rezerva pe care o au. Si uite asa te contrazici aiurea, iti faci nervi si in final ajungi sa renunti la serviciile unuia sau altuia. Acest lucru s-a intamplat cu 2 ceasornicari din Bucuresti, ambii cunoscuti pentru calitatea lucrarilor lor.
Sincer nu vad decat doua posibilitati:
- ceasornicarii se inseala - adevarul este ca ceasornicarii nu ar trebui sa schimbe baterii...
- poate ceasornicarii au dreptate si - pe timpurile comunismului - cineva (tot ceasornicar) a mai calit o data arcurile, asa incat acestea au devenit mai dure si din acest motiv tin mai mult. Pana la urma, jumatate din pendulele Gustav Becker au cadrane impregnate metalic, pe plan local...
Problema mea este ca acum am la pendula mea GB, P48, doua casete diferite. Una are un arc care tine 16-17 zile, dar roata dintata are cativa dinti incompleti/plantati/strambi (care imi fac probleme) si alta care tine 6,5 zile, cu dintii perfecti.
Am mers la 6 ceasornicari in Bucuresti.
1. Niciunul nu-mi poate garanta 2 casete cu arcuri care sa tina aceiasi perioada de timp, asa cum am avut pana la ruperea unui arc
2. Toti cer pentru repararea incerta in jur de 1000 lei - ceea ce mi se pare enorm pentru ce au de facut.
Ce parere aveti?


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 21 Ian 2023, 13:52 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12136
Localitate: ARAD
Gustav Beker are mai multe mecanisme.
Unele de 48 de ore,unele de 7 zile si unele de 14 zile.
Este adevarat,in timp este posibil ca arcul sa fi fost rupt,si sa nu fi fost inlocuit,ci reparat-scurtat-,ceea ce ar duce la diminuarea timpului de functionare.In acest caz un arc nou ar fi de preferat.

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 07 Aug 2023, 20:50 
Neconectat

Membru din: 16 Feb 2018, 09:43
Mesaje: 17
Disclaimer: ce voi scrie nu are legatura cu proprietarul acestui forum, pe care-l respect si-l consider unul dintre ultimii ceasornicare adevarati, in cel mai pur sens al cuvantului.
Pendulele Gustav Becker...
Cred ca sunt cele mai comune in Romania. Cred ca-s cele mai cautate. Iar unele, desi ieftine si deloc complicate, sunt extrem de scumpe (ma refer la cele pe greutati).
Am cunoscut 2 ceasornicari in viata mea. Ma laud cu ei si ma bucur de acest fapt. Cu adevarat buni si fara a se lauda cu asta. Din pacate, se... odihnesc. Nu am nicio idee cum de mi-a venit asa un fel de pasiune pentru pendule, dar banuiesc ca au avut un amestec subtil, poate subminal...
Nea Mihai Dumitrascu spunea: "Pendulele pe arcuri (casete cu arcuri) sunt facute sa tina 100 de ani. Cele pe greutati pot ajunge la 300 de ani. Nu merita sa investesti in primele". Nu l-am ascultat...
Am din ambele tipuri si nu una. Am rieteni care nu mai au loc unde sa le puna prin casele lor. Eu am invatat sa le desfac, sa le ung (asta-i mai usor, cu vremea uleiul ala rusesc de mecanisme fine face fata cu brio la ce uzuri au unele...), sa le reansamblez, sa le schimb piesele uzate si... sa le fac functionale. Este relativ usor si-ti trebuie doar timp si-un pic de aplecare.
Revenind la subiect, exista un fel de nivel underground, format din oameni care s-au saturat sa auda ca nu se poate, ca costa mult, ca etc. Asa ca, cu mult inaintea mea, s-au apucat sa repare ceasurile-pendulele, pentru ei si prieteni. Gratis, cat nu-i costa piesele. Nefiind ceasornicari. Deci fara firme, fara sedii si fara bani. Doar pasiune si... o modalitate de ati umple timpul la pensie.
Azi m-am intalnit cu unul din ei care face pendifeder-e si care are o colectie de peste 300 ceasuri elvetiene. Si cateva pendule (mai multe ca mine)... Cautam un pendifeder de mai mult de 6 luni si nu gaseam. Ba unii ceasornicari ma intrebau ce-i aia...
Stand noi de vorba asa am ajuns la problema arcurilor din casete. Vorbim de Gustav Becker si arcurile care odata intoarse merg cel putin 2 saptamani. La secunda... Eu ii povesteam ca am luat o pendula cu mecanism P48 pentru piesele din ea (adica relativ ieftin) si m-am trezit cu un alt mecanism P48 decat cel pe care il aveam stricat, doar ca mai... vechi. Acesta nu-si regleaza singur ora si bataile aferente si trebuie cumva ajutat din parghia din spatele cadranului... Pe langa diferentele constructive, cadranul e mai mic, carcasele nu se potrivesc intre ele, desi-s acelasi model (sinele de ghidaj din lemn ale mecanismului sunt diferite, ca si...latimea placii de lemn usor pe care sta ceasul!
O intreaga belea!
Si ii explicam eu acolo foarte afectat ca desi mecanismul este mai vechi, am dat de unul la care... nu s-a umblat! Niciodata! Odata ca sarmele alea mici de blocare a axurilor erau de un "S" perfect indoit in jurul axului si ca... Pendula merge la secunda 5 zile dupa care ramane din ce in ce mai mult in urma! Si mai spuneam ca casetele arcurilor par neatinse (nu m-am indurat sa stric acele mici sarmulite care blocheaza axurile sa iasa din platane si in consecinta nu am desfacut mecanismul. Deci ca si o concluzie la cele spuse, singura explicatie este ca arcul s-a inmuiat! Si nu a fost taiat in trecut, pentru ca, casetele nu au scose vreodata de acolo!
Si acum vine solutia pe care o supun judecatii...
Omul imi spune ca aceiasi problema a avut-o in trecut la mai multe pendule si a rezolvat-o la sfatul celui care ... - sa nu dau amanunte, nu am dreptul, nici el nu este ceasornicar, dar intretine unul dintre foarte putinele ceasuri mecanice mari vestite din Romania - si care consta in:
- scoti arcul din caseta, dar nu il desfac de pe ax sau caseta;
- iei un lemn rotund, mai gros,
- si incepi sa misti nainte si inapoi arcul indorindul pe lemnul de mai sus in sens invers celui in care este.
Este bine sa fi ajutat de cineva.
Arcul ar reveni, functie de cata rabdare ai si de cate ori faci asta, la elasticitatea lui de odinioara.
Ce parere aveti?
Multumesc.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 12 Aug 2023, 13:45 
Neconectat
Forum Owner
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970, 03:00
Mesaje: 12136
Localitate: ARAD
Ok,nu am sa discut despre acel curent "underground" de reparatori de ceasuri care nu sunt calificati.
Dar raspunsul meu se leaga totusi si de acest aspect,fara ca acest lucru sa fie cel definitoriu.
Un ceasornicar de meserie-aceasta presupune cunostinte de orologerie,si alte cateva domenii legate de ceasornicarie si orologerie-iti va da o explicatie coerenta si corecta legata de ceea ce ai spus tu.
Arcul este o fasie de otel tratat intr-un anumit fel,pentru a avea o anumita elasticitate.Un arc care sta mult in caseta arc,da,se poate sa-si piarda din proprietatile elastice in timp,cu atat mai mult cu cat este vorba de arcuri vechi,care nu au beneficiat de materialele si tehnologiile recente.
Acest fenomen se numeste "set up". Adica arcul "s-a asezat".
Reparatia in acest caz,pe care acei oameni mai destepti dact mine o recomanda este schimbarea arcului.
Reparatia pe care ai pomenit-o,adica de a "intinde" arcul,nu este o reparatie,este doar o frectie la picior de lemn-eufemistic-si asta pentru ca de fapt nu refaci coeficientul de elasticitate-odata pierdut,e pierdut-ci doar dai o alta forma arcului,care nu va asigura o curba de putere constanta-precum un arc corect-ci o curba aleatorie,in functie de cum ai indoit arcul.
Da,este o solutie de moment,dar care opoate avea repercursiuni in mecanism,adica poate duce la uzuri nedorite in timp.

Dar acum nu pot sa nu am si eu un disclaimer.....fara legatura cu tine,dar in legatura cu ce ai scris....
Pendifeder...am facut sute cred pana acum,dar trebuie sa recunosc ca oferta pe piata ora actuala este atat de mare si preturile atat de accesibile incat nu merita sa faci unul de la 0. Ca sa nu mai spun din ce se fac aceste pendifeder-uri de catre cei neavizati....lame de ras,folie de plastic...etc....
Nu am refuzat niciodata sa repar o pendula,diferenta dintre mine si unul care o face "din pasiune" este ca eu stiu ce fac,si pentru asta trebuie platit. Da stiu,e mai simplu sa nu platesti,cu atat mai mult cu cat se poate ca plata unei reparatii corecte sa depasesca valoarea ceasului, ca asa-i "pe Romaneste". De aceea principalii clienti,si corecti clienti pentru mine sunt muzeele,cat si privati care chiar doresc repatii corecte cu plata corecta.
In fine,discutia poate continua mult si bine,dar nu are rost.

Sper ca ai obtinut raspunsul asteptat vis-a-vis de arcul pendulei. :wink:

_________________
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
MesajScris: 16 Aug 2023, 19:24 
Neconectat

Membru din: 16 Feb 2018, 09:43
Mesaje: 17
Da. Multumesc. Oricum nu eram foarte convins ca ar putea fi o solutie de durata
Dar pendifenderul a fost bun. Apoi am scos tot ce angrena trenul de batai si-am transformat pendula intr-una de noapte. Momentan.
In ceea ce priveste dintii casetei arcului, pe cei vechi i-am scos relativ usor. Oricum nu-i mai puteam folosi. Plombarea nu a fost buna deoarece dintii aveau jumatate din lungimea necesara si nu puteau angrena corespunzator.
Acum incerc sa curat locul in care au stat. A ramas destul cositor si nu pot aprecia sau masura cat trebuie sa ascut dintele si cat de mare sa fie.
Oricum nu mai am vreo graba. Stiam ca este un proiect de durata si nu am timp mereu de ea. Dar dupa ce voi plomba dintii, abia apoi voi vedea ce si cum cu arcurile. Poate o sa le scot si calesc din nou. Nu stiu inca, o sa vad cand ajung acolo.
Nu stiu cum este prin alte orase, dar in Bucuresti au ramas foarte putini ceasornicari. Nu cred ca mai sunt 2 cu adevarat buni. Nu mai au acees la pietele de piese de schimb, arcurile noi sunt un vis frumos s.a.m.d. Iar majoritatea s-au specializat in schimbare de baterii... Multi din cei cu care am vorbit habar nu aveau cei ala pendifeder sau suspension spring. Asta e... baterii!
Multumesc.


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România