Ceasornicar.ro

Totul despre ceasuri !
Acum este 29 Mar 2024, 08:32

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Reguli forum


Aceasta sectiune este dedicata exclusiv prezentarilor unor companii, ceasuri de referinta, mecanisme care au facut istorie.
Orice post nou trebuie sa aduca informatii noi sau completari la un articol deja creat. Orice alt tip de post va fi sters fara avertisment.



Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: MIDO BARONCELLI
MesajScris: 10 Apr 2014, 23:01 
Neconectat

Membru din: 16 Mar 2014, 19:48
Mesaje: 80
Localitate: Arad
MIDO BARONCELLI

Compania orologeră MIDO (cu denumirea completă MIDO G. Schaeren & Co.) a fost fondată la data de 11 noiembrie 1918 în Solothurn, situat în Cantonul cu acelaşi nume. În ciuda vârstei sale relativ „tinere” (alte branduri sărbătorindu-şi demult centenarul) MIDO are la activ mai multe premiere mondiale decât mulţi dintre „granzii” zilelor noastre, fie ei şi cu o istorie mai îndelungată.

Totuşi, nu acesta va fi subiectul prezentului articol, ci evocarea a două dintre ultimele modele semnate MIDO, şi prezentate cu ocazia Târgului internaţional de ceasuri şi bijuterii de la Basel, ediţia 2014.

Pentru noi, nici o altă colecţie a mărcii nu subliniază cu atâta acurateţe şi nu se identifică mai deplin cu mottoul acesteia – anume “A mark of true design” – decât colecţia „Baroncelli”.

Întorcându-ne puţin în timp, trebuie să reamintim că MIDO a fost întotdeauna un mare maestru al designului, punctând aici luxurianta gamă de produse în stil art-deco lansată în anii 20’, ori modelele din anii 30’ care şi-au sorbit inspiraţia din linia radiatoarelor variilor mărci de autoturisme, toate „vedete” ale şoselelor acelor vremuri. Absolut iconic rămâne, în acest sens, modelul Mido Bugatti, atât de rar astăzi încât se estimează că doar 10 (zece) atare exemplare au mai supravieţuit.

Imagine

Revenind la colecţia „Baroncelli”, aceasta îşi extrage „seva” din magnifica arhitectură a Operei din Rennes precum şi a Galeriei Vittorio Emanuele II din Milano. Piesele din amintita colecţie „îmbracă” astfel invariabil cadranul rotund (omagiu adus rotondei amintitei opere, edificată în stil neo-Palladian) precum şi forma de tonneau, cu maiestoasa sa arcuire, aidoma celor două arcade din sticlă ale Galeriei.

Colecţia „Baroncelli”, indubitabil, nu este una adresată marilor mase. Pentru un estet, cu siguranţă, aceasta va reprezenta un veritabil festin, cum pentru ceilalţi ea va avea un aer vetust. Dar părăsindu-i pe cei din urmă, nu pot să nu fiu mişcat de puritatea formelor, de „jocul” detaliilor, de armonia cromatica, de fluiditatea contururilor, de un fel de melodicitate arhitecturală în care totul este acolo unde trebuie să fie, într-un natural de la sine înţeles, şi în care orice addendum ar fi aidoma unui acord greşit într-o minunată simfonie.

Modelul „Baroncelli Gent Small Seconds” se prezintă într-o carcasă rotundă (având un diametru eminamente clasic, de 38 mm), cu arcuiri elegante, fabricată din oţel inoxidabil şi placată/acoperită via procesului cunoscut ca PVD (physical vapor deposition) cu un strat fin arămiu. Această nuanţă se armonizează perfect cu cadranul argintiu „sunray” satinat, precum şi cu indecşi orelor (prezentaţi în manieră pur clasică, respectiv prin cifre romane pictate) şi a minutelor, de un albastru „aristocratic”.

Imagine

Tot pe cadran putem observa măiestria MIDO în tehnica guilloché, modelul arhitectural repetitiv, poziţionat central, fiind de un estetic deosebit. Un „small seconds” decorat cu un pattern circular este „aşezat” în dreptul orei 6, iar indicatorul secundelor, precum şi al orelor şi minutelor (în stil „dauphine”) împrumută culoarea caracasei creând şi prin aceasta un tablou încântător. Superbă ne apare şi maniera în care sub-cadranul „micilor secunde” este îmbrăţişat/învăluit de arcul ce pare să irumpe din dreptul orei V şi VII.

Imagine

Modelul feminin „Baroncelli Small Seconds Diamond” se remarcă în mod deosebit prin fineţea carcasei, modelul inedit ce decorează centrul cadranului, minunatul „small seconds” poziţionat în dreptul orei 7, al cărui contur este „trasat” de nu mai puţin de 24 de diamante, şi de indecşi orelor, „punctaţi” aidoma de 12 astfel de pietre preţioase, toate minunat tăiate şi montate.

Imagine

Clasa şi înaltul rafinament MIDO se fac resimţite şi aici, astfel încât în ciuda celor 36 de diamante veritabile (având un total de 0.091 carate) cu rol decorativ, piesa nu are absolut nimic opulent sau prozaic, ci emană acea feminitate atât de aleasă, stilată şi rară.

Imagine

Ambele modele sunt echipate cu mecanismul ETA 2825-2 (deplin natural, MIDO fiind parte a Swatch Group; un mecanism automatic cu un diametru de 25,6 mm, înăţime de 6,60 mm, 25 rubine, 28,800 vbh şi minimum 38 ore rezervă de putere), acest calibru permiţând poziţionarea unui sub-cadran (fie el al orei, minutelor, sau secundelor) în 12 poziţii diferite, creând astfel pârghiile pentru noi arhitecturi orologere.

Opinez că suntem în prezenţa unui ETA „Top grade” raportat la următoarele caracteristici (inclusiv aliaje şi materiale folosite): dispozitiv antişoc NIVACHOC şi NIVACOURBE, arcul motor NIVAFLEX NO, arcul balansier ANACHRON, roata balansier GLUCYDUR (bronz de beriliu). În sfârşit, MIDO a intervenit estetic şi asupra mecanismului, acesta fiind prevăzut cu şuruburi şlefuite, iar rotorul înnobilat cu modelul „Côtes de Gèneve”, precum şi cu logoul brandului.

_________________
Ştiu că nu ştiu nimic, dar ştiu că pot şti mai mult decât ştiu...


Sus
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România