Ceasuri de buzunar facute pentru Romania

Ceasuri de Buzunar

Moderator: Achraf

Scrie răspuns
montana

Mesaj de montana »

Prezentul post este unul de multumire!
O fac cu multa recunostinta responsabilelor de la Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiesti.
In mod special d-nei Elisaveta SAVU (director muzeu) care m-a sustinut in demersurile mele de a-mi fi permis accesul la piesele din depozitele muzeului.
Nu numai ca m-a ajutat ci chiar a facilitat acest lucru prin organizarea unei sesiuni de documentare intre doua expozitii intinerante, cand parte dintre piesele muzeului lipsesc.
Amablitati domniei-sale cu greu pot sa-i gasesc cuvintele potrivite!
Multumesc deasemenea d-nelor muzeografe: Carmen BANU, Tatiana RISTEA si Carmen MARINESCU care au pregatit documentarea punandu-mi la dispozitie orice piesa solicitata dar si materiale bibliografice din arhiva muzeului.
Rezultatul acestei documentari il veti putea vede in urmatorele zile si li se datoreaza cu prisosinta!
Ultima oară modificat 28 Mai 2008, 22:14 de către Anonymous, modificat de 2 ori în total.
montana

Mesaj de montana »

Prima dintre piesele din colectia Muzeului "Nicolae Simache" ce doresc sa vi-o prezint face parte din "seria CFR".
E o premiera si recunsc ca n-am gasit prea multe referinte:

LONGINES "CFR", calibru 21.55, cca 1920:
- - - - - - - - - -
Imagine Imagine
Imagine
Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine
- - - - - - - - - -
IMPORTANT: utilizarea fotografiilor, scanarilor si informatiilor din prezentul material se poate face doar cu acordul explicit <montana> dupa ce in prealabil a fost obtinut si acceptul Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" Ploiesti.
* * *
Ceasul este intr-o stare impecabila! Deschiderea mecanismului se face prin desfiletarea cadrului geamului si rabatarea acestuia.
Sunt convins ca existenta acestui ceas va fi o surpriza si pentru Muzeul Longines!

Intrebare: Claudiu, poti sa-mi explici te rog ce inseamna "negative movement"? Multam'!
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Ce ne arati tu aici este o nebunie !!!
Ce mecanism ... ce stare ... swan-neck regulator ... :shock:

Mii de multumiri tie si celor care au facut posibil acest articol !

Asteptam cu nerabdare urmarea ...

P.S. eu banuiesc ca "negative movement" e un fel de prototip, deoarece in desenul original din revista vad ca nu apare regulatorul ...

P.S. 2 - pe unele poze s-a scris cal. 21.25 ... si sfat : lasa-le asa ca e munca titanica sa le schimbi :)
montana: multam' Edi! Le corectez! => Corectat
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
montana

Mesaj de montana »

Din seria Roskopf pentru Romania iarasi o premiera caci eu n-am vazut si nici n-am auzit pana la discutiile cu Muzeul Ceasului Ploiesti:

ROSKOPF "Dorobantul":
- - - - - - - - - -
Imagine
Imagine
- - - - - - - - - -
IMPORTANT: utilizarea fotografiilor, scanarilor si informatiilor din prezentul material se poate face doar cu acordul explicit <montana> dupa ce in prealabil a fost obtinut si acceptul Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" Ploiesti.
* * *
Din pacate ceasul (si este soarta multora din cele ce vor urma) este intr-o stare usor de constatat dar bucuria de a-l fi "intalnit" compenseaza!
montana

Mesaj de montana »

S-a facut deja vorbire de catre mihai33 in topicul de fata!

ROSKOPF Patent "Observatorul Maritim Roman (O.M.R.)":
- - - - - - - - - -
Imagine Imagine
Imagine Imagine
- - - - - - - - - -
montana

Mesaj de montana »

Inainte sa merg mai departe cu noi ceasuri va prezint cateva cadrane de Roskopf pentru Romania aflate in colectia Muzeului Ceasului.
In ordine:
"DOROBANTUL" / "SILISTRIA"
"CHRONOMETRE C.F.R. SUPERIOR" / "CAILE FERATE REGALE"
"ORIENTATORUL DRUMULUI C.F.R." / "ORIENTUL C.F.R.
- - - - - - - - -
Imagine Imagine
Imagine Imagine
Imagine Imagine
- - - - - - - - -
Gabi
Site Admin

Mesaj de Gabi »

Dorobantul e senzational! :shock:
montana

Mesaj de montana »

Lista de Ceasuri pentru Romania creste impresionant la capitolul ROSKOPF CFR cu aceste 4 versiuni:
- Roskopf "CEASORNICUL C.F.R."
- Roskopf "CAILE FERATE ROMANE 1a PATENT"
- Roskopf "CRONOMETRUL C.F.R. PATENT"
- Roskopf "CRONOMETRUL DRUMULUI DE FER PATENT"
- - - - - - - - - -
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
- - - - - - - - - -
Alfie

Mesaj de Alfie »

Longines este fantastic.
Sunt curios ce reactii vei avea de la Longines.
Varietatea mare de Roskopff patent demonstreaza ca pe langa exemplare senzationale CFR a achizitionat si ceasuri"ieftine"
Oare care au fost criteriile lor de inzestrare ,cine primea Longines grad cronometru?

Multumim foarte mult Montana.
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

montana, ma repet, esti tare! :D
Admir foarte mult felul in care reusesti sa aduci noutati romanesti in fiecare saptamana...
Tre' sa vin si eu cu niste poze in completare la "negative movement" - cred ca se refera la faptul ca e mecanism cu balama la ora 12 sau 3 si cu carcasa plina, fara capac pe spate...
Dus cu CEASUL!
montana

Mesaj de montana »

Multumesc pentru cuvintele frumoase! Recunosc ca nu postez "totul de'odata"; asta doar pentru ca nu sunt in stare sa pregatesc postarile imediat ce am informatiile.
* * *
Pentru asta'seara doua ceasuri "...pentru Bucuresti"!
Un Roskopf si un Hebdomas 8 zile unde va rog sa remarcati "Bucuresci" si "Bucaresti" probabil lacune de comunicare intre producatori si cei care au comandat cadranele:
- - - - - - - - - -
Imagine
Imagine
- - - - - - - - - -
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

montana m-am uitat acum cu mai mare atentie la Longines Cal.21.55
Initial am avut niste suspiciuni privind un "marriage", dar m-am mai linistit.
Am observat ca mecanismul este rotit in carcasa, fiind calibru Lepine, remontoirul trebuia pozitionat la ora 12. Secundarul relativ gros si fara terminatie, e secundarul standard, original pe care l-am mai intalnit si pe alte Longines-uri CFR. (de ex. cel ars cal.19.71N pe care l-am prezentat)
Sub biletelele lipite pe interiorul carcasei, ai putut vedea daca are emblema Longines si aceeasi serie cu mecanismul?
Conform thewatchguy ar fi fost produs in 1921/1922 ?!?
Vreo veste de la Muzeul Longines?

Legat de numele intalnite pe Roskopf si Hebdomas:
Bucuresci - am mai intalnit aceasta denumire, si nu numai pe cadrane de ceasuri. Nu stiu daca s-a folosit la nivel de "popor" sau era modul de pronuntie a numelui orasului de catre alte nationalitati - armeni, evrei, greci, etc, care aveau (sa recunoastem) mai multe legaturi cu exteriorul, erau negustori, si posibil sa fi dat comanda de cadran cu acest nume.
Bucaresti - in limba franceza denumirea este "Bucarest" si stiindu-se ca numele se termina cu "i", acesta s-a adaugat la nume. Aici poate fi vorba de o problema de comunicare. Zic eu... 8)
Dus cu CEASUL!
sorin7

Mesaj de sorin7 »

Apropo de Bucuresci:

Cred ca pe la inceputul sec.XIX a existat o regula (trecatoare) de pronuntie: se scria "Bucuresci"si se pronunta [bucure?ti].
Cam asa cum acum ar trebui sa se pronunte [sînt] si sa se scrie "sunt".
montana

Mesaj de montana »

Multumesc galaxy si sorin7 pentru informatiile trimise apropo de numele "Bucuresti". In masura in care stiti vreo referinta bibliografica unde pot fi gasite detalii va rog sa-mi dati de stire.
* * *
Apopo' de Longines 21.55 in mod categoric nu este un marriage! In momentul in care mi-a fost adus din depozit si am inceput sa fac fotografiile mecanismul nu era pozitionat corect in carcasa. Astfel primele fotografii sunt inainte de a-l desface, asa cum era el pastrat (gresit pozitionat cu coroana la cca. ora 03:00); dealtfel nici nu se putea inchide complet (nici vorba de infiletat cristalul).
Dupa ce l-am desfacut pentru poze ale mecanismului separat si ale carcasei goale, l-am re-montat corect acum fiind inchis complet. Ceasul are aceleasi serii pe toate carcasele si este 100% original (cadran, indicatoare, cristal, etc.)! Ar fi trebuit sa refac fotografiile dar m-a luat valul pentru celelalte ceasuri! La urmatoarea vizita voi face noi fotografii!
N-am inca vesti de la muzeul Longines; in general raspunsurile vin intr-o saptamana!
montana

Mesaj de montana »

Aminteam cateva topicuri mai sus de un ceas deosebit! Un Ceas pentru Romania si la propriu avand in vedere modul cum este decorat cadranul.
Nu face parte din colectia Muzeului Ceasului Ploiesti fiind unul din cele cca. 100 de Roskopf-uri ale unui colectionar privat.
* * *
ROSKOPF "OBSERVATORUL NATIONAL", cca. 1900, cadran decorat la fiecare ora cu stema unui judet al Regatului Romaniei inainte de 1918:
- - - - - - - - - -
Imagine
Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
* * *
Imagine
sursa: Wapedia
Scrie răspuns