Tag Heuer Aquaracer este o piesa cu adevarat reusita, daca modelul 300m placea cu toate ca pentru standardele actuale are un design cuminte fara sa iasa in evidenta, ei bine noul aquaracer 500m este un mare pas inainte.
Fotografiile profesionale facute ceasului disponibile pe diverse situri orologere sunt elocvente si reusesc sa scoata in evidenta exact ceea ce aduce nou aquaracerul:

Dealiile sunt uluitoare si daca initial eram decis pentru un alt ceas din aceeasi categorie adica un dress-diver tot de la o marca cu renume insa fiind nedisponibil sau mai greu de obtinut(taxe mari, nedisponibilitate momentana sau fara expediere in tarile uniunii etc) m-am decis in final la acest ceas prezentat aici, adevarul e ca imi placea aquaracer inca de cand l-am vazut acum cativa ani, a fost intrucatva dragoste la prima vedere insa niciodata nu imi pusesem problema serios daca sa achizitionez unul sau nu, decizia nu a fost simpla punand in balanta plusurile si minusurile dar odata ce am decis ca ceasul merita nici nu am mai stat pe ganduri asa ca iata ceasul:

Vine cu toate accesoriile unui ceas de lux, piele neara si insertie de lemn, o combinatie bine aleasa iar totul este facut cu atentie maxima la detalii.

Carcasa are o forma gandita bine care chiar daca se conformeaza in liniile generale cu diverele deja consacrate, tot pastreza anumite trasaturi originale, suprafetele sunt toate mate atat pe carcasa cat si pe bratara si imi place asa caci parca ma cam saturasem de alternanta mat-polish oricat de placut ochiului este, as zice ca tine mai bine la tavaleala fiind totul mat, o suprafata polishata paca se urateste repede cu orice mica zgarietura.
Geam fata si spate din safir, este interesant ca pentru wr 500m ceasul vine cu geam spate pentru a admira frumos decoratul calibru 5.
Tratamentul antireflexie aplicat geamului safir este de calitate din moment ce uneori geamul pare ca este invizibil si poate pentru ca si detaliile cadranului si bezelul te fura la ochi de aceea atentia iti este atrasa catre acestea lasand la o parte geamul safir.

Poze alaturi de Irreantum care este clar un tool diver, constructie rough, robusta spre deosebire de Aquaracer care este un dress diver cu toate ca diferentele intre diemnsiuni, diametru, grosime lungime in general nu sunt chiar asa de mari sau nu se percep in prima instanta insa se vede lucratura diferita.

Cadranul este o adevarata frumusete si impreuna cu bezelul fac parte din piesele de rezistenta ale ceasului, albastrul este mat, adanc dar si cu tenta deschisa depinde de luminozitate dupa cum vedeti in poze de aceea albastrul pare altfel de fiecare data si totusi acestea nu pot arata cat de frumos este acest albastru si daca initial am fost un pic cu inima stransa caci inainte de a comanda ceasul din poze nu imi dadeam seama daca chiar imi place sau nu dorind in acest sens sa iau versiunea pe negru, stiti voi ''better safe than sorry'' caci cu negru sigur nu dadeam gres dar am urmat instinctul si uite ca nu am gresit.
Orarul, minutarul si markerii sunt asortati ca marime si inspirati ca forme de aceea cadranul nu pare nici saracacios dar nici incarcat, secundarul este bine gandit si el, de dimensiuni generoase, avand o miscare foarte cursiva iar varful acestuia este o sageata rosie care rupe monotonia albastrului ceasului, se vede ca tag si-a facut temele in aceasta privinta.

Fosforul este de calitate, ar fi fost culmea sa nu fie, nu este seiko monster ca putere de luminare dar se pastreaza toata noaptea in limite foarte inalte de vizibilitate, as fi preferat un fosfor pe albastru totusi sau pe alb, verdele este prea comun.

Aquaracer vs Irreantum, bate lejer Irreantum dar se vede de la o posta ca fosforul aquaracerului este de calitate:

Coronita semnata cu stema tag heuer se afla in dreptul orei 3 iar la ora 10 se gaseste valvula automatica pentru eliberarea heliului(hev-helium release valve). Coronita este nu masiva ca sa deranjeze in timpul purtarii sau sa dea ceasului un aspect prea de tool-diver dar destul de mare ca sa nu fie probleme cu prinderea ei sau sa alunce de pe degete cand este intoarsa, as spune ca, ca design se incadreaza in aceeasi clasa dress ca si rolex submariner sau longines hydroconquest de exemplu tinand cont ca eleganta este evidenta dar si faptul ca la ora 3 este situata cheitza ce da o tenta mai clasica ceasului decat o coronita situata la ora 4 care in opinia mea da o tenta mai sporty, mai spre “diving oriented” (oris tt1, seiko marinemaster, orient 300m diver) de aceea si dimensiunile sunt foarte ok ceasul putand fi purtat la costum, dimensiunea este standard pentru timpurile actuale - 43mm care vine bine pe orice mana, este clar un ceas barbatesc cu un design indraznet, masculin.

Data este situata la ora 9 cu lupa pentru o mai buna citire, opus fata de clasica dispunere cu care suntem obisnuiti, la inceput mi se parea un pic ciudata dispunerea datei insa m-am obisnuit, lupa la ora 9 se adauga la capitolul inovativ in lumea diverelor care copiaza mai mult sau mai putin designul rolex submariner de aceea seria aquaracer vine cu aceste cateva detalii care rup monotonia.
Lupa nu este foarte proeminenta dar are totusi un factor de marire destul de mare si per total da o nota in plus de complexitate cadranului.

Bezelul este intradevar ceva ce nu se mai vazuse pana la aparitia aquaracerului sau nu mai vazusem eu, pare facut dintr-un material cauciucat turnat iar insertiile metalice in relief sunt superbe, ca si design aquaracer este in topul diverelor dupa parerea mea. Bezelul ca obiect in sine are o forma exterioara bine studiata si nu pune probleme la apucare si invartirea, are 120 de clicuri si cade evident perfect pe markeri.

Bratara este foarte bine construita, solida, vine bine pe mana si se asorteaza cu ceasul, este totusi simpla in design insa are o frumusete tipica si se asorteaza de minune cu ceasul, as fi preferat totusi sa fie pe suruburi nu pe pini. Inchizatoarea este masiva si marcata, evident ca ceasul poseda diver extension.

Calibrul
Ei bine aici este cu dus si intors, de aici a plecat controversa initiala in achizitionarea ceasului caci si pretul este pe masura, cum arata ceasul este foare frumos, foarte reusit insa ma intrebam de ce oare tag heuer nu a folosit macar mai bine cotatul 2892 sau macar daca tot a utilizat 2824 trebuia sa-l livreze cu standard cosc.
O poza de pe net, arata foarte bine mecanismul(dar si poza este profesional facuta trebuie sa recunosc):

Si calibrul, poze live:

Am trecut calibrul la finalul prezentarii atat la plusuri cat si la minusuri caci da, un plus vad in faptul ca se poate servisa usor asa ca stau cu mai putine griji pentru viitor in comparatie cu un calibru in house a carui servisare nu-i de colo si de ce sa nu ne gandim si la costurile ulterioare si logisticii aferente calibrelor in house legate de servisare/reparare.
Tosusi nu cred ca este un simplu eta 2824, din cate am citit pe situri de orologerie calibrul este modificat pentru a fi conform cu standardele tag heuer si in plus este decorat foarte frumos.
Nu este cosc ar fi trebuit sa fie? da, ar fi dat o nota de siguranta in plus asupra preciziei si stabilitatii dar...mmm... la nivelul tehnologic de azi certificat de cronometrie pentru un ceas mecanic nu mai e o chestie high end, acestea putand fi usor regulate ca sa intampine standardele cosc, poate ca un certificat cronometru este si o chestie de marketing deja dar sunt sigur ca mecanismul vine din fabrica gata reglat si ma astept ca la capitolul precizie sa nu existe nici un fel de probleme, astept sa treaca cateva luni ca sa se aseze mecanismul.
Concluzie
Ceasul are si minusuri dar si plusuri, este un pic controversat tocmai pentru ca te gandesti ca acest calibre 5 are la baza eta 2824, si eu cred ca pretul este un pic piperat dar repet, doream un diver de top dar si elegant totodata, doream ca ceasul sa fie nou si mai doream ca servisarile sau interventiile ulterioare asupra ceasului sa se faca fara prea mari batai de cap, per total ceasul este ceea ce cautam si sunt multumit.
La pretul ceasului a mai contat ca am vrut si garantie internationala de aceea am platit in plus insa il gasisem la un pret mai accesibil fara aceasta garantie internationala sau il gasisem si la second hand la un pret foarte bun.
Ceasul in ansamblu denota calitate maxima, exact ceea ce te astepti de la o marca de renume precum aceasta. Pentru noi, pasionatii, care stim ca in acest moment tag heuer inseamna mult mult marketing dar si ca decamdata din punct de vedere strict al calibrelor folosite( eta sau sellita modificate ) ofera mai putin ceas pentru banii ceruti( repet, pretul raportat strict din punct de vedere al calibrelor ci nu al calitatii executiei ceasului ) insa tag heuer recupereaza, deja sa fabrica propriile calibre ca de exemplu cronografe sau calibrul pendulum de aceea tendinta actuala cum o vad eu este sa pozitioneze si se va pozitiona pe viitor tot mai sus pe scara exclusuvitatii si a pretului dar oricum ar fi acum legat de campaniile lor incisive de publicitate si promovare, vin tare din urma si trebuie sa recupereze imagine nu gluma, tag heuer nu mai e demult ceea ce stiam, calitatea si detaliile sunt la egal cu marci deja consacrate si foarte scumpe.
Pe de alta parte, din punctul de vedere al nepasionatului de orologerie, cu sau fara bani, acesta, multumita politicii agresive de marketing vede marca tag heuer ca fiind high end cam ca pe acelasi palier cu omega si tintind spre rolex.
In final subliniez ca tag heuer are de partea sa istorie si traditie, brevete de inventie, inca inventeaza calibre noi si poseda know how-ul pentru a livra ceasuri de inalta calitate si ramane dar si isi va consolida pozitia de jucator la caregoriea grea in orologerie.
Variante ale ceasului, toate imi plac mult, cel mai exclusivist model fiind cel cu bezel in aur dar si pretul este pe masura:

dar si mai noua aparitie pe negru complet(poza de pe net):

Minusuri
-calibru 5 – eta 2824 la baza chiar daca este modificat si decorat de tag heuer
-pret prohibitiv raportat la calibrul folosit
-fara certificare cronometru pentru pretul cerut
-bratara cu pini in loc de suruburi
Plusuri
-calibru 5 – eta 2824 la baza ceea ce inseamna servisari usoare si fara batai de cap
-marca de renume
-design de senzatie
-geam safir spate pentru un ceas de 500m wr
-atentie la detalii si calitate maxima
daca aveti mai multe detalii despre ''calibre 5'' as dori sa veniti cu completari(atentie, calibre 5 nu eta2824).