Incerc in acest topic sa demontez si sa remontez diverse ceasuri Seiko , cu mecanisme diferite .
Prin poze , va arat diferite solutii tehnice la care a apelat firma Seiko si nu numai Seiko . Unele sint interesante , fascinante .
Veti vedea .
Ceasurile sint demontate exact cum le-am achizitionat , unele cu defecte (majoritatea...) , defecte majore sau minore dupa cum veti vedea.
Caracteristic majoritatii ceasurilor prezentate este faptul ca nu au fost curatate/servisate de multa vreme , unele niciodata.
Veti vedea mizeria adunata in jurul rotitelor , mizerie datorata faptului ca unele nu au avut geam , altele au fost folosite intens , poate pina la epuizare .
Nu-s performant la capitolul tehnica fotografica , nici la lumini , asa ca pozele mele nu-s de cea mai buna calitate. De asemenea va scriu aici datele de identificare ale mecanismelor iar dvs puteti cauta pe net , cu siguranta veti gasi poze muuuult mai bune si mai frumoase.
Prin acest topic nu doresc sa desfiintez firma Seiko , desi nu sint fan ( pot spune ca-s oarecum anti Seiko , mai ales datorita reclamei excesive pe care de multe ori o citesc aici pe forum ).
Nici nu doresc sa compar in vre-un fel mecanisme intre ele aici in acest topic . De ce este mai slab cutare mecanism decit altul , veti vedea , eventual cei care efectiv repara (sau precum sint si eu , cocheteaza cu ideea de a le repara ...) pot scrie aici motivele pentru care o realizare tehnica este mai performanta sau nu decit alta . Apreciez colaborarea lui Claudiu , a lui Alex dar si a oricui doreste sa vina cu completari .
Repet nu doresc sa ridic in slavi un mecanism raportat la altul (ETA vs oricare Seiko , deoarece s-a scris destul ), insa comparatii intre modelele Seiko sint binevenite .
Se doreste o postare mai mult cu caracter tehnic , asa ca ceasuri frumoase ...eu stiu...probabil ca mai rar . Ele au fost cindva frumoase , scumpe , precise . Acum se odihnesc , temporar sau definitiv la mine .
Sa incepem cu ...Grand Seiko ar fi trebuit . Dar nu am si nu am avut pina acum . Nici pe viitor nu imi propun sa achizitionez vre-unul , doar daca pretul este nesimtit de mic !!!
Apoi nici King Seiko nu am . Restul e similar cu ceea ce am scris mai sus .
Gama Lord Matic , contine mecanisme similare , aproape identice cu ale celor de mai sus .
Asa ca , pentru ca am trei exemplare din gama 5606 , unul dintre ele in stare jalnica (dar sa-l parafrazez pe Galileo ,, e pur si muove " .
In concluzie si drept urmare...
Radacini :

http://timekeeper.co.nz/viewtopic.php?f ... 1&start=20
family/generations:
Lord Matic, 21600 A/h, regulation gear:
5601A: -
5605A: date
5606A: day, date
5619A: date, dual time 12h
King Seiko, 28800 A/h, regulation gear:
5621A: -
5625A: date
5626A: day, date
King Seiko, 28800 A/h, excenter regulator:
5621B: -
5625B: date
5626B: day, date
Grand Seiko, 28800 A/h, excenter regulator:
5641A: -
5645A: date
5646A: day, date
Bun...am demonstrat ca folosesc mecanisme relativ similare , am scris relativ deoarece difera frecventa de oscilatie care se stie cu cit e mai mare ceasul e mai precis dar si necesita un interval de servisare mai des si uzurile sint accentuate .
Dupa cum vedeti Lord Matic-ul are cea mai mica frecventa dintre cele trei mecanisme .
Asadar vin cu o intrebare , adresata sigur lui Claudiu sau oricui altcineva :
Prin ce difera fizic (rotite, spirala balans ) viteza de oscilatie ? Sau cum se realizeaza o viteza mai mare ? Scurtind arcul balans ?
Calitatea materialelor logic ar fi sa difere ...la acest lucru nu pot sa scriu nimic deoarece dupa cum v-am scris mai sus nu detin GS sau KS .
Interesant mi s-a parut solutia adoptata sistemului automat , desi as fi preferat sa fie cu mai multe rubine . Posibil (si sper ) sa fi montat rubine variantele superioare 5606 .
Retineti , acest mecanism este considerat unul dintre cele mai performante din gama Seiko ...