Seiko -mecanisme

Ceasuri Japoneze - Japan Made
gherghin nicolae
Moderator

Seiko -mecanisme

Mesaj de gherghin nicolae »

Buna seara tuturor .
Incerc in acest topic sa demontez si sa remontez diverse ceasuri Seiko , cu mecanisme diferite .
Prin poze , va arat diferite solutii tehnice la care a apelat firma Seiko si nu numai Seiko . Unele sint interesante , fascinante .
Veti vedea .
Ceasurile sint demontate exact cum le-am achizitionat , unele cu defecte (majoritatea...) , defecte majore sau minore dupa cum veti vedea.
Caracteristic majoritatii ceasurilor prezentate este faptul ca nu au fost curatate/servisate de multa vreme , unele niciodata.
Veti vedea mizeria adunata in jurul rotitelor , mizerie datorata faptului ca unele nu au avut geam , altele au fost folosite intens , poate pina la epuizare .
Nu-s performant la capitolul tehnica fotografica , nici la lumini , asa ca pozele mele nu-s de cea mai buna calitate. De asemenea va scriu aici datele de identificare ale mecanismelor iar dvs puteti cauta pe net , cu siguranta veti gasi poze muuuult mai bune si mai frumoase.
Prin acest topic nu doresc sa desfiintez firma Seiko , desi nu sint fan ( pot spune ca-s oarecum anti Seiko , mai ales datorita reclamei excesive pe care de multe ori o citesc aici pe forum ).
Nici nu doresc sa compar in vre-un fel mecanisme intre ele aici in acest topic . De ce este mai slab cutare mecanism decit altul , veti vedea , eventual cei care efectiv repara (sau precum sint si eu , cocheteaza cu ideea de a le repara ...) pot scrie aici motivele pentru care o realizare tehnica este mai performanta sau nu decit alta . Apreciez colaborarea lui Claudiu , a lui Alex dar si a oricui doreste sa vina cu completari .
Repet nu doresc sa ridic in slavi un mecanism raportat la altul (ETA vs oricare Seiko , deoarece s-a scris destul ), insa comparatii intre modelele Seiko sint binevenite .
Se doreste o postare mai mult cu caracter tehnic , asa ca ceasuri frumoase ...eu stiu...probabil ca mai rar . Ele au fost cindva frumoase , scumpe , precise . Acum se odihnesc , temporar sau definitiv la mine .

Sa incepem cu ...Grand Seiko ar fi trebuit . Dar nu am si nu am avut pina acum . Nici pe viitor nu imi propun sa achizitionez vre-unul , doar daca pretul este nesimtit de mic !!!
Apoi nici King Seiko nu am . Restul e similar cu ceea ce am scris mai sus .
Gama Lord Matic , contine mecanisme similare , aproape identice cu ale celor de mai sus .
Asa ca , pentru ca am trei exemplare din gama 5606 , unul dintre ele in stare jalnica (dar sa-l parafrazez pe Galileo ,, e pur si muove " .
In concluzie si drept urmare... :lol: a discutiilor dintr-un alt topic , aici va voi arata ,,autopsia " unui stramos comun al unor mecanisme foarte scumpe si cautate de catre fani Seiko , colectionari Seiko si nu numai :

Radacini :

Imagine

http://timekeeper.co.nz/viewtopic.php?f ... 1&start=20

family/generations:
Lord Matic, 21600 A/h, regulation gear:
5601A: -
5605A: date
5606A: day, date
5619A: date, dual time 12h
King Seiko, 28800 A/h, regulation gear:
5621A: -
5625A: date
5626A: day, date
King Seiko, 28800 A/h, excenter regulator:
5621B: -
5625B: date
5626B: day, date
Grand Seiko, 28800 A/h, excenter regulator:
5641A: -
5645A: date
5646A: day, date

Bun...am demonstrat ca folosesc mecanisme relativ similare , am scris relativ deoarece difera frecventa de oscilatie care se stie cu cit e mai mare ceasul e mai precis dar si necesita un interval de servisare mai des si uzurile sint accentuate .
Dupa cum vedeti Lord Matic-ul are cea mai mica frecventa dintre cele trei mecanisme .
Asadar vin cu o intrebare , adresata sigur lui Claudiu sau oricui altcineva :
Prin ce difera fizic (rotite, spirala balans ) viteza de oscilatie ? Sau cum se realizeaza o viteza mai mare ? Scurtind arcul balans ?
Calitatea materialelor logic ar fi sa difere ...la acest lucru nu pot sa scriu nimic deoarece dupa cum v-am scris mai sus nu detin GS sau KS .
Interesant mi s-a parut solutia adoptata sistemului automat , desi as fi preferat sa fie cu mai multe rubine . Posibil (si sper ) sa fi montat rubine variantele superioare 5606 .

Retineti , acest mecanism este considerat unul dintre cele mai performante din gama Seiko ...

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
gherghin nicolae
Moderator

Re: Seiko -mecanisme

Un alt mecanism fabulos dupa parerea mea , este acest 8306 A .
De ce scriu asta ? Pai priviti si dvs . Are rubine peste tot , si sint rubine functionale , nu doar rubine de decor . Caseta arc are rubin , antisocuri (diashock ) are inca doua , similar cu Lord Matic-ul (ca sa nu scriu Grand Seiko sau King Seiko ), respectiv 5606 A . Mecanismul automatului este similar , dupa parerea mea mai bun decit a lui 5606 , mai subtire si mai bine amplasat , pe pod separat , care permite interventie/reparatie individual adica fara sa fie necesare demontarea multor repere .

O descriere sumara , preluata de pe alt site ar fi : Calibru corespunzator clasei medii-superioare fabricat doar 4 ani, incepind cu 1965 , regasit in Business-A si Seikomatic-R si intr-un numar mic in gama Sea Lion .
Dupa ce demontez rotorul , nu veti vedea arhicunoscutul sistem de armare Magic Lever , ci un rafinat si subtire sistem bidirectional similar cu cel din gama superioara 5606 sau derivatele lui .

http://thewatchspotblog.com/?p=210

Mai sus aveti mai multe detalii despre acest calibru interesant .

Si acum pozele cu Seiko-ul meu , varianta rara (nu ca o scriu eu , ci asa este ! ) :

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Aici e Lord Matic-ul cu ale sale antisocuri , tot doua si tot pe aceleasi roti . Difera doar amplasamentul trenului de roti .

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Voi mai posta si multe alte mecanisme Seiko , cu diferite solutii tehnice .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
gherghin nicolae
Moderator

Din pacate se regasesc rotite din plastic ... Atit Lord-Matic-ul cit si Sea Lion are la sistemul de data . Sper gama King Seiko sau Grand Seiko sa nu fie cu plastic ...
Veti spune ...pai ce are plasticul , si-a dovedit fiabilitatea in timp , nu necesita ungere si alte multe (probabil ! ) avantaje ale plasticului . DAR ...vorbim de gama de virf , pe care s-au cerut la vremea aparitiei lor o ,,carutza " de bani .Sincer daca tot e sa dau un ban ...parca acel plastic imi da impresia de ieftin , de PET , de chestii obtinute din reciclare ...
Posibil sint eu mai ciudat ...
Dar hai sa vedem si alte mecanisme Seiko .
Sa zicem unul actual , un 7S36 ...sa nu-l lasam la sfirsit , pentru ca aici printre astea se pierde imaginea de ieftin . Ieftin am scris ? Pai cum sa fie ieftin ? Ia vedeti pe eBay ...sint unii care cer ...Oare numai pe eBay ?
Oricum , sint mecanisme bune . Bune si fabricate in asa fel incit sa utilizeze la maxim materialele concepute pentru astfel de conditii. Dubioasa exprimare, nu ? Cum sa scriu altfel ...Sa zicem ca un motor atinge maxim 10000 de ture . Ei bine, ei cauta materiale pentru fabricatie care sa suporte maxim 11000 de ture .Sau daca merge tabla de 005 , de ce sa foloseasca tabla de 006... Ceva de genul... Adica este calculat totul la maxim de randament cu minime costuri . Eficienta maxima .
Nu cum sintem noi obisnuiti ...Daca nu dau ei cu pila putin acolo...sa slefuiasca manual ceva...putin,cit-de-cit ...adica sa vedem putina transpiratie din partea lor, ceva finisaje , eu stiu , ceva acolo care macar sa dea impresia ca au muncit si ei ,adica oamenii nu robotii , parca nu-ti vine sa dai asa multi bani . Cu toate ca si elvetienii tot asa fac , cu automatizari , roboti si tot ce tine de high-end . Dar parca sintem obisnuiti sa le cerem lor, japonezilor mai mult decit elvetienilor. De ce ? Pentru ca sint renumiti ca fiind o natie super tehnologizata.Parca elvetienii n-ar fi ? Dar cam asta e mentalitatea . Si mai e ceva . Ei nu folosesc asa mult timp un produs . Ei stiu mai bine decit noi ce inseamna societate de consum ... Abia acum vedem si noi cum e sa ti se strice televizorul dupa 2 ani si o luna (cind garantia era 2 ani !!!) sau frigiderul ...sau telefonul ...sau atitea altele . Problema nu ar fi ca se strica , problema e ca reparatia poate se apropie de pretul achizitiei unui alt obiect nou , cu calitati similare . Da-nfine ...filozofie de 2 lei .
Poze cu Seiko 7S36 :

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Urmeaza ...
-Abigail Van Buren
gherghin nicolae
Moderator

Aoleu ...V-am aratat un Seiko 7S36 cu 21 de rubine ? Oare ati vazut ? Unii da , altii nu . Uitati aici ce spun baietii astia ...
Diferenta dintre 7s26 si 7s36 sint cele doua rubine indicate in aceasta diagrama :

http://www.thewatchforum.co.uk/index.ph ... opic=46534

Imagine

Imagine

O fi fake al meu...dar tot Seiko este . Si scrie si pe el Seiko , nu altceva.
Insa sa vedem ce mai zice net-ul : Ranfft tot asa zice , 7s26 are 21 rubine si 7s36 are 23 .

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... eiko_7S26A

Asadar avem de-a face cu ? O replica ? NU !
Un ceas fals ? NU .
Atunci ? O minciuna inscriptionata pe mecanism ? Pe un mecanism Seiko ? In cel mai rau caz un 7s26 ...daca scrie 21 de rubine ...Sau o greseala de tipar ? Dar unde ? La 21 ? Sa fie scris 21 in loc de 23 , atunci ar corespunde cu 7s36 ...
Dar o sa vedem (descifram ) miine misterul , cind voi demonta ceasul .
Pina atunci , retineti urmatoarele :

Ceasurile originale Seiko ar trebui să aibă următoarele inscriptii pe cadran ,imprimate jos, sub ora 6:
"Made in Japan" (Japonia a facut modele pentru anumite piețe de export)
"Mov't Japonia" ( modele asamblate in Singapore)
"Mov't Malaezia" sau "Mov't Singapore" (Chinezesti pentru piața de export din SUA)
"Japonia" (Japonia fabricat pentru Japonia piața lor internă și ceasuri de epocă Seiko)
Nici o țară nu este indicata (China au asamblat modele pentru regiunile din afara SUA)
Acordați o atenție deosebita codurilor de denumire ca și cele false au de obicei diferente de caractere sau fonturi comparativ cu cadrane originale Seiko. Cu putina practica, veti fi capabili sa recunoasteti cele contrafăcute de ceasurile autentice.

Atentie , si alte ceasuri, gen Monster se falsifica !!!
Priviti aici :

http://quartzimodo.com/how-to-spot-a-fake-seiko-watch/

Continuam...
-Abigail Van Buren
adim

Mesaj de adim »

gherghin nicolae scrie:...DAR ...vorbim de gama de virf , pe care s-au cerut la vremea aparitiei lor o ,,carutza " de bani ....
N-as zice ca s-au cerut chiar "carutze" de bani, nici pe LM si nici pe KS.

http://thewatchsite.com/files/Catalogs/ ... log.V2.pdf

GS
Imagine

KS
Imagine

LM
Imagine

Comparatie - Seiko 5 Actus
Imagine
A $20 plastic quartz watch keeps better time than most fine mechanical watches, but anyone comparing the two is missing the point entirely.
Imagine
gherghin nicolae
Moderator

Am editat partile Off-Topic. Va rog sa va rezumati la subiect: data viitoare sterg tot mesajul.

Citeam undeva pe net , ca in Israel costul unui Seiko ieftin e cam 100 dolari . In cazul in care se strica , un cost mediu al reparatiei (indiferent care o fi ea ) ar costa 90 de dolari !!! Asa ca , era rentabil sa fie achizitionat un ceas nou .
De asemenea un tip spunea ca si-a cumparat un GS din State si era defect , mai precis era rupt arcul de armare . A dorit sa-l reconditioneze/repare si l-a trimis in Japonia la fabrica Seiko . Dupa o perioada , a primit mail prin care i se aducea la cunostinta ca nu mai poate fi reparat deoarece nu se mai gasesc piese pentru astfel de ceasuri. Oare ? Le era greu sa adapteze un alt arc ? Cine stie...
Caut respectiva postare si o sa pun aici o directionare ...
-Abigail Van Buren
gherghin nicolae
Moderator

Sa ne reamintim protagonistii de pina acum .
Seiko Lord Matic (LM ) mecanism 5606 , referinta : 5070 , 5000 si 5110 . Pozele mele nu-s bune, dar la o cautare dupa referinta veti gasi alte poze ale acestor ceasuri , poze mult mai frumoase , realizate de profesionisti .
Seiko 8306 referinta 8090 Seikomatic-R Sea Lion CR-220 .
Seiko 7s36 referinta 6080 .

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Astea-s poze de pe net :

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
-Abigail Van Buren
otsdr

Mesaj de otsdr »

gherghin nicolae scrie: De asemenea un tip spunea ca si-a cumparat un GS din State si era defect , mai precis era rupt arcul de armare . A dorit sa-l reconditioneze/repare si l-a trimis in Japonia la fabrica Seiko . Dupa o perioada , a primit mail prin care i se aducea la cunostinta ca nu mai poate fi reparat deoarece nu se mai gasesc piese pentru astfel de ceasuri. Oare ? Le era greu sa adapteze un alt arc ? Cine stie...
Caut respectiva postare si o sa pun aici o directionare ...
Am postat eu link-ul respectiv pe topicul inițial.
Nu cred că se pune problema că nu puteau să adapteze un arc, pentru asta nu era nevoie ca ceasul să fie trimis în Japonia. Bănuiesc că intenția posesorului era ca ceasul să fie reparat cu piese originale, care din păcate nu mai sunt disponibile la un GS vechi de peste 40 de ani.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Referitor la intrebarea lui Nic legata de nr.de oscilatii..dar nu mai inainte de a-l felicita pe Nic pentru initiativa. :wink:
Obtinerea diferitelor frecvente se face prin modificarea raportului de transmisie in trenul de roti-modificarea numarului de dinti la roti si pinioane,inclusiv la roata ancora-cat si prin modificarea proprietatilor spiralului-adica un spiral mai scurt si mai dur duce la ridicarea numarului de oscilatii.Bineinteles ca toate aceste modificari se coreleaza,inclusiv cu arcul motor.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Felicitari Nic ! Prezentarea f.bine documentata.Am fost captiv de aceste subiecte tehnice.

Forumul in revenire !
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
adim

Mesaj de adim »

Intr-adevar, o initiativa excelenta!
A $20 plastic quartz watch keeps better time than most fine mechanical watches, but anyone comparing the two is missing the point entirely.
Imagine
bonheur

Mesaj de bonheur »

Felicitari pentru topic! Foarte interesant.
Astfel de discutii cresc calitatea acestui forum.

La mai multe (ma adresez tuturor) - desi stiu ca e greu!
gherghin nicolae
Moderator

Trecem la un alt mecanism , raspindit 6119 ,cu 21 de rubine .
Ranfft zice despre acest mecanism :

1967-1968
Diafix combined settings for escapement wheel
sophisticated excenter self-winding mechanism with just one gear stage (Fig.3)

family/generations:
* ) quickset, turning crown (else pushing)
**) day in 2 languages
manual wind, 21600 A/h:
6100A: -
6102A: date
6110A: like 6100A, Railroad Watch
automatic, 21600 A/h:
6105A: date*
6105B: date*, hack feature
6106A: day, date, hack feature, 2 rotor screws
6106B: day, date, hack feature
6106C: day**, date, hack feature
6109A: day, date, smaller rotor
6117A: date*, GMT 24h
6117B: date*, GMT 24h, hack feature
6118A: date*
6119A: day, date, 2 rotor screws
6119B: day, date
6119C: day**, date
chronograph, 21600 A/h:
6138A: hour counter, day*/**, date*
6138B: same, modified switching mechanism
6138A: day**, date
6139B: same, modified switching mechanism
automatic, 36000 A/h:
6145A: date, Grand Seiko
6146A: day, date, Grand Seiko
6155A: date, GS Special
6156A: day, date, GS Special
6159A: date*, Diver 300
6159B: date*, hack feature, Diver 600
6185A: GS Veri Fine Adjusted
6185B: dito, hack feature
6186A: day, date, Unruhstop, GS Veri Fine Adjusted

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... eiko_6119C

Sau aici aveti o descriere :

http://www.christophlorenz.de/watch/mov ... a.php?l=en

http://www.christophlorenz.de/watch/mov ... c.php?l=en

Este un cal de bataie foarte fiabil , ca dovada vedem si Grand Seiko dar si chronografe in aceeasi familie de mecanisme .
Sistemul de incarcare automata , acelasi Magic Lever insa fixat oarecum diferit fata de 7S36 prezentat mai sus .
In rest , plastic din nou la sistemul de schimbare a datei ...

Poze :

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Personal il consider peste gama 7S XX . Are antishock la roata anker , pare mai bine lucrat mecanismul , imi place sistemul de schimbare a datei tip push , adica se apasa pe coronita .
La fel ca la majoritatea calibrelor , acumuleaza mizerie , uzura mare la caseta arc .
Aici sint poze cu doua ceasuri , unul dintre ele nu are balansul deloc . Unul dintre mecanisme are inscriptionat cu portocaliu datele de pe mecanism .
Modelele prezentate au fost Seiko 6119 ref 8450 si ref 8430 .
Conform dial-ului , adica inscriptiilor mici de sub ora 6 , codurile sint : Seiko 5 Sports 6119-8500R si 6119-8470S
Poze de pe net :

Imagine

Imagine
-Abigail Van Buren
gherghin nicolae
Moderator

Urmatorul mecanism este din familia 7000, si anume 7006 A.
Ranfft scrie :

family/generations:
first generation
7001A: -
7002A: Date
new date mechanism
7005A: date
7006A: day, date
7025A: date, small rotor
day setting by pushing crown
7009A: day, date, 17 jewels
7015A, 7017A: day, date, chronograph 60s
7016A: day, date, chronograph 60s, 30min, 12h
7018A,B: day, date, chronograph 60s, 30min, 23 jewels
7019A: day, date, 21 jewels
7039A: finer finished 7019A
quickset day and date
7S26A: day, date, 21 jewels
7S36A: day, date, 23 jewels
new regulator
7S26B: day, date, 21 jewels
7S36B: day, date, 23 jewels

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... eiko_7006A

Se observa pirghia dubla ("Magic Lever"). Aceasta realizeaza o miscare oscilatorie cu o cama excentrica aflata sub roata . Mici cirlige la capetele pirghiei trag cu dinti precum un clichet pe roata de armare, o impinge si o trage, determinand-o sa se roteasca într-o singura directie. Acest incredibil de simplu și eficient mecanism Seiko automat bi-directional de armare este una dintre cheile de mare succes ale companiei. Acest sistem este utilizat în toate ceasurile lor automatice, cel puțin începând din seria 6xxx. De ce nimeni nu a crezut că acest sistem este fiabil înainte- pare greu de imaginat. Simplitatea de a-l produce și eficienta par tot mai evidente atunci cind unul se compara cu sistemul ETA, cum este folosit în 2824 , etc, nu mai vorbim de multe alte sisteme super-complicate, care au fost folosite de-a lungul anilor de către o multime de alte companii .
Ce imi place la acest mecanism este ca nu foloseste roti din plastic la sistemul de calendar.
Foloseste totusi o pirghie/tija sau cum sa-i spun , pentru ca are o forma mai ciudata , la setarea rapida a datei .
Din cite am citit , acest tip de mecanism a fost furnizat si la Orient , dar ei au renuntat la acea tija si au folosit acel buton exterior pentru schimbarea datei . Eficient ? Eu spun ca nu ...Au pierdut la capitolul etansare Orientul ...dar asta-i alta discutie , eventual pe un alt topic despre Orient .
Repet , sint doar pareri personale , nu-i musai sa fiti de acord cu ele !
Comparind acest mecanism cu urmasii lui , respectiv seria 7s26/7s36 , se pare ca acestea din urma sint o reincarnare a mecanismului vechi , desigur cu multe economii .
Unde au considerat ca nu-i necesar sa monteze ceva, n-au facut-o . 7SXX nu are nici macar suruburi de fixare a cadranului . Cadranul este pur si simplu infipt pe o margine externa mecanismului , margine din plastic .
Sistemul antishoc este mai robust si mai usor de demontat la calibrele 700x decit la 7SXX .
Seria de baza a lui Seiko sau gama de jos atesta faptul că din necesitati economice au fortat producatorul sa simplifice tehnicile de productie, care, din pacate, pot insemna omiterea operatiunilor de productie non-esentiale, cum ar fi decorarea pieselor nevazute.

Poze :

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

http://s6.postimg.org/i3flsmxap/P1050297.jpg

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
-Abigail Van Buren
Scoupi

Mesaj de Scoupi »

gherghin nicolae scrie:Din pacate se regasesc rotite din plastic ... Atit Lord-Matic-ul cit si Sea Lion are la sistemul de data . Sper gama King Seiko sau Grand Seiko sa nu fie cu plastic ...
Nu sunt.
gherghin nicolae scrie:Veti spune ...pai ce are plasticul , si-a dovedit fiabilitatea in timp , nu necesita ungere si alte multe (probabil ! ) avantaje ale plasticului . DAR ...vorbim de gama de virf , pe care s-au cerut la vremea aparitiei lor o ,,carutza " de bani .
Inca nu am vazut ceasuri din gama de varf prezentate si inteleg ca nici nu vor fi. Colegul Adim a demonstrat ca nu costau o "carutza" de bani.
gherghin nicolae scrie:Sincer daca tot e sa dau un ban ...parca acel plastic imi da impresia de ieftin , de PET , de chestii obtinute din reciclare ...
Posibil sint eu mai ciudat ...
Probabil ca atunci Lemania 5100 intra tot la "PET"-uri.
Scrie răspuns