Sculele si dispozitivele ceasornicarului

Discutii intre pasionati.
Scrie răspuns
florin.stanciubz

Re: Sculele si dispozitivele ceasornicarului

Mesaj de florin.stanciubz »

improvizam totusi,
daca am avut nevoie de o surubelnita si mai mica, am pus-o pe pila si am facut-o de cat am avut nevoie :D
"pacientul", moarte clinica... :lol:

colegul nostru valentin1234 mi-a dat cadou un ceas "de sacrificiu" (ii multumesc din nou pe aceasta cale),
pe care l-am desfacut initial fotografiind etapa cu etapa, numai ca reasamblat ..... nu s-a mai trezit...
.. si uite asa mi-a intrat "microbul" de stau pe tutoriale sa vad cum se prinde roata pe furca arcului balans,
bine intelels fara sa desfac arcul ala ca sigur il fac praf .... treaba serioasa :lol:
"Timpul este imaginea mobila a eternitatii imobile."
Platon
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Prima mea surubelnita mica am confectionat-o artizanal dintr-un ac de cusut infipt intr-o bucata de lemn si pilit corespunzator la celalalt capat. Cu toate ca intre timp am procurat scule mult mai competitive, o mai folosesc si in prezent.
controller

Mesaj de controller »

florin.stanciubz scrie:eu pot sa-ti raspund din experienta similara:
din pura pasiune si fara habar de ceasornicarie, am cumparat o trusa exact ca ce-a din
link-ul de mai jos(fara nici un cadou), si m-am apucat de mesterit ...
cred ca e ce-a mai buna pentru debut(ieftina si complexa)

http://www.okazii.ro/accesorii-ceasuri/ ... a173856598
Am cumpărat și eu fix aceaași trusă, dar calitatea mi se pare deplorabilă, pe măsura prețului de altfel. :)
If time is money, I'll spend my money on time.
ciprianc

Mesaj de ciprianc »

Din trusa aia e bun doar instrumentul de deschis, care si acum il am (dupa 4 ani). Scula albastra, pentru scurtat bratari are varful moale si se va rupe, penseta nu are o calitate buna, instrumentul pentru telescoape e bun dar se poate rupe destul de usor (dar isi face treaba), surubelnitele sunt foarte slabe (joaca lama mult si mai rau faci ceasului pentru ca il zgarii) si scula galbena pentru capace e inutila (un cutit de la un briceag e mult mai bun ). Eu mi am luat de la carrusexpert un set de surubelnite la 100 lei si 3 pensete (parca tot 100 lei ) si au fost foarte bune, saltul de la acea trusa la "noile jucarii" se simte foarte mult dar daca doar vrei sa te joci putin pe cateva ceasuri stricate...poate...ar fi ok trusa aceasta
florin.stanciubz

Mesaj de florin.stanciubz »

Sa ști ca încă folosesc acele scule, chestia aia albastra s.a rupt așa cum ai spus, șurubelnițele se pot strânge pt a fi fixe, pt ca au un șurubel util pe lateralul varfului, cheia de desfiletat capace e chiar buna. Am retușat șurubelnița, penseta, și cuțitul ăla de desfăcut cu o pila și le.am făcut utile.
Pt 45 lei e ok ca primul contact cu ceasornicaria.
Dar, așa cum am spus, folosindu.le intens constat cât sunt de slabe calitativ și ce mi.ar trebui sa achizitionez. :)
"Timpul este imaginea mobila a eternitatii imobile."
Platon
Al3xandru

Mesaj de Al3xandru »

Prefer ceva putin mai calitativ... scule ca cele din trusa am si acum... cu exceptia cheii si a suportului.
Din ce am postat eu ce spuneti? Sau daca aveti alte sugestii...
Eu am mai surubarit la ceasuri, le demontam si le puneam inapoi. La inceput faceam poze sa nu ratez vre-o piesa, acum nu am nevoie deoarece am inteles putin cum functioneaza (cele simple).
Acum imi doresc sa pot dezmembra ceasuri, sa le curat, sa le lubrifiez si sa le montez IN SIGURANTA... fara sa imi fac griji ca stric suruburi sau ca zgarii. Eventual sa montez sticle cu timpul, sa schimb "părul" la balanta sau axul, sa inlocuiesc piese uzate excesiv...
dumcatalin

Mesaj de dumcatalin »

@ Al3xandru

pt pensete iti recomand vetus, le gasesti pe ebay. pret mic, calitate ok. daca esti din Bucuresti vezi ca se mai gasesc prin cascade sau vitan.
cele de la carrus nu mi-au placut.(si sunt de 2 ori mai scumpe ca vetus).
pt surubelnite recomand cele frantuzesti de la romchrono.
lucrez cu ele de ceva timp si sunt f multumit. augusta sunt si ele similare dar tre sa iei dintr-o sursa ok pt ca sunt si astea falsificate.
http://www.romchrono.ro/produse.php?cat ... 1&stip=41d

nu iti lua india sau china, mai rau te vei enerva.

pt menghina nu lua inca de alama mic, eu am si in genul dar nu mi se pare suficient de ok pt lucru.
prefer ceva de genul: http://ceasora.ro/suporti-de-lucru/142- ... miniu.html
ia de alama doar daca nu poti lucra bine cu modelul de mai sus. eu il prefer pe cel al carui link l-am pus pt ca e mai greu si se misca mai putin cand lucrez pe el.
totodata il prefer pe cel de aluminiu cu picioare de plastic pt ca pot pune mecanismul cu tot cu cadran in el. la cel de alama e bine sa il pui fara cadran pt ca vei zgaria cadranul.

dispozitivul de montat indicatoare propus... calitatea iar e proasta dar in lipsa de altceva e bun si asta. eu am gasit ceva mai bun la leosics UK dar se pare ca nu le mai au in oferta.

minilevierele de la ceasora sunt f aproape calitativ de cele vandute de carrus asa ca le poti lua pe cele de la ceasora. nu le vei folosi insa f des daca ai deja ceva de genul asta: http://ceasora.ro/extractoare-indicatoa ... relor.html
atentie la folosire insa, daca nu esti atent poti rupe axul secundarului. eu unu am si curbat elementul cu resort pt a nu mai atinge limba/axul secundarului central.

intrument pt telescop prefer ceva de genul: http://ceasora.ro/dispozitive-bratari-s ... oape-.html
asta pt ca folosesc mai mult capatul ingust(cu forma de coada de randunica), cel lat nu l-am putut folosi niciodata la ceasurile cu care am eu de-a face.

cu optica... mai greu.
am gasit niste sk-uri la carrus pe la 90 ron... m-am jucat putin de tot cu unul si par a fi ok. mai am niste bergeon(una tot de la carrus dar nu au cu factor mic de multiplicare)
o sa ai nevoie de una de 2.5x-4x pt lucru si una de 10-15x pt chestii de finete.
daca iti iei china sau india o sa vezi destul de repede dezavantajele+ ca factorul de marire nu corespunde cu ce scrie pe ea.
as recomanda si un resort pt tinut lupa la ochi, ca sa nu te chinui sa o strangi cu muschii faciali.
suport elastic pt fixat lupa: http://www.romchrono.ro/detalii.php?id=436&tip=41

daca mai ai nevoie de detalii let me know.
spor la treaba !
Petre Tutea: Am dorit întotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema "Aflarea în treabă ca metodă de lucru la Români”.
Al3xandru

Mesaj de Al3xandru »

Iti multumesc mult de tot Catalin.
Pensetele ce le-am postat eu de pe romchrono erau vetus dar nu merge link-ul :) Deci am sa dau comanda de primele 3 marimi de surubelnite si cele doua pensete Vetus.
Cat despre menghina am sa iau totusi cea de alama pentru ca de obicei cadranul e mai mare ca si mecanismul si nu mi-ar place sa strang de el plus ca niciodata nu voi mai lucra cu cadran avand in vedere ca am zgariat vre-o doua chiar daca foarte finut. Daca voi simtit nevoia de greutate cositoresc pe el doua greutati sau ii largesc baza.
Cu lupele mai astept.
Iti multumesc mult!
Acum a doua serie de intrebari:
Cu ce curat mecanismele si in ce? Ultrasunete vs masina de spalat. Am vazut ca o masina de spalat e fff scumpa dar as puea sa imi fac una.
Ce solutii folositi de curatat? Am vazut pe un site in romania ceva solutii dar erau bidoane mari si nu vreau sa dau 500 lei pe bidon, avand in vedere ca e nevoie de doua solutii si avand in vedere ca nu o sa curat ceasuri in cantitati industriale.
Cu ce sa lubrifiez?
Multumesc anticipat!
dumcatalin

Mesaj de dumcatalin »

vezi ca a tot spus Claudiu pe diverse threaduri cu ce si cum le spala el.
eu nu sunt enterprise si probabil nici tu nu vrei sa investesti f mult in chestiile astea.
eu le spal cu neofalina(http://www.okazii.ro/cautare/neophal.html sau http://www.alfamechim.ro/neophal-2/ ) si apoi le clatesc bine.
dup-aia le pun la ultrasunete cu apa calduta si f putin lichid de vase(nu mai stiam pe unde am citit ca ajuta) si apoi le clatesc iar(daca e cazul).
vezi ca se mai gasesc pe ebay sau la diversi niste cosulete de plasa metalica, unele au si capac(infiletat sau nu). alea sunt musai.
eu am si 2 d-astea mici pt piesele f mici: http://www.leosics.co.uk/cleaning-baske ... osure.html
ultrasonic cleaner mai are si la lidl din cand in cand. nu iti trebuie unu mare, chiar si cele mici sunt ok pt ce o sa vrei tu.

uleiuri mi-am luat swiss-made, am gasit la romchrono niste novostar. tot ca sa nu dau bani prea multi pe mobius.
iti trebuie vreo 4 tipuri(vascozitati diferite, etc). acum nu stiu daca mai au in oferta. ii poti intreba.

o sa iti mai trebuiasca si niste oilere(in genul http://www.leosics.co.uk/oilers-set-of- ... edles.html )
Petre Tutea: Am dorit întotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema "Aflarea în treabă ca metodă de lucru la Români”.
Al3xandru

Mesaj de Al3xandru »

Super! de neofilina am auzit si eu dar nu stiam ca in aparatul de ultrasunete se baga apa credeam ca tot ceva substanta.
Nu e problema din cauza vibratiilor sa se strice piesele foarte finute? (la ultrasunete ma refer)
De clatit in ce le clatesti?
Multumesc mult pentru sfaturi! Raman dator!

P.S. Acum am vazut ca Rom Chrono au sediul in acelasi oras in care locuiesc si eu :).
dumcatalin

Mesaj de dumcatalin »

la ultrasunete nu se strica piesele. vibratiile sunt pe la ~40kHz deci frecventa inalta. vibratia e mica dpdv intensitate, daca pui piesele fragile cu piese fragile si piesele mari cu cele mai mari atunci nu vei avea probleme.
eu spal toate rotile separat(in cosuri diferite) de platouri/mainplate/etc.
atentie insa, daca vrei sa cureti cadrane sau chestii mai simandicoase ai grija.
spre exemplu daca pui o folie de aluminiu la ultrasunete o sa fie descompusa pt ca e f fragila pt ce se intampla acolo :)
folia de aluminiu e si o metoda de a testa cat de puternic e curatatorul: https://www.youtube.com/watch?v=YR5PgwEDFzs

de clatit eu le clatesc in apa. ai grija insa, daca o faci sub jet de apa s-ar putea sa iti sara piesele(in functie de cosul folosit) si sa il injuri pe cel care ti-a dat ideea :)

spor !
Al3xandru

Mesaj de Al3xandru »

Super! Multumesc!
Aparatul de ultrasunete luna viitoare.
Multumesc mult Catalin, ne mai auzim pe forum, vreau sa ma integrez si eu.
Ahile

Mesaj de Ahile »

Neofalina de unde va procurati domnilor? Ca eu in Cluj n-am gasit nicaieri...
PodoBv

Mesaj de PodoBv »

Neofalina am gasit la un magazin de metalo chimice din Bv. sub denumirea de Neophal....un curatator de pete.....vezi ca e si pe olx la vreo 25 lei/litru.....si apropo fratzilor, dati-mi si mie o idee ....ce ulei as putea folosi pt.ungere...nu profi, ci doar de antrenament....cit sa ma bucur ca o ia mecanismul din loc...multzumesc!
Ahile

Mesaj de Ahile »

Da, Neophal se numeste, doar ca prin Cluj n-am gasit. Mai caut.
Mecanismele merg si fara ulei dar se uzeaza mult mai repede. Strict pentru antrenament poti folosi ulei de mecanica fina; se gaseste prin Dedeman, Lerroy etc si e intre 5 si 10 lei.
Scrie răspuns