Am sa incep prin a puncta ca....pentru mine cel putin....este evidenta nevoia unei a treia "puteri orologere"...care, nu-i asa?....intre elvetienii care domina toate capitolele si japonezii care.....s-au specializat din pacate aproape exclusiv pe productia de masa si sunt ca si inexistenti in segmentul peste 6 - 700 Euro....(de nemti nici macar nu am sa pomenesc, fiindca felia lor - desi robusta - e foarte mica)....ar putea echilibra oarecum lucrurile, chiar daca nu pe toata piata....si ar pune ceva presiune....cel putin pe preturile, daca nu si pe calitatea....consacratilor.
Asadar, despre ce vorbim aici? Rusii....nahhhh....aparent lipsiti de viziune sau resurse financiare....sau de amandoua...fac bine ceea ce fac insa nu reusesc sa conteze prea mult....poate ca si-au atins potentialul de piata maxim...poate ca pregatesc ceva spectaculos (sa speram!)....cert e ca raman un producator de nise...si cred ca asa ar trebui sa ramana....desi nu vad cum s-ar putea retehnologiza in conditiile date....
DA, vorbim de China! China, in care atata lume isi pune sperantele atunci cand vorbim de ceasuri...si care continua, cu obstinatie, sa ne dezamageasca, indiferent ca vorbim de mecanisme originale, clona sau....si mai rau...de ebauche-uri chinezesti marcate Swiss Made! Si...marturisesc...de multi ani ma intreb...pur si simplu....de ce se intampla asta? De ce nu reusesc chinezii sa ridice capul?
Cred ca raspunsul e unul foarte simplu - din pacate - industria orlogera chineza se sufoca cu propriul gunoi!
Atunci cand...de exemplu...Fossil Group (prin cel 8 branduri proprii si cele 13 sub licenta) iti arunca anual comenzi de 10-20-30 de milioane de ceasuri de foarte proasta calitate, destinate unui public "google" needucat si usor influentabil....si te apropii probabil de 100 de milioane productie totala anuala (80% din productia globala) - falsuri + clone + ceasuri care nu au nici macar un nume pe cadran....pur si simplu nu mai ai timp....DE ALTCEVA!
Multumesc daca ati citit!
In episodul 2, sper sa vorbim putin de Claro (Semag)....Valanvron...Techno Sablier sau, de ce nu?....de Swiss Made Fossil