Atlantic - Un must have al oricarui colectionar

Ceasuri Elvetiene - Swiss Made
Scrie răspuns
cipprianno

Re: Atlantic - Un must have al oricarui colectionar

Mesaj de cipprianno »

Aveti idee unde as putea gasi un cadran de Atlantic Super 21 cu subsecundar?
Vreau sa il inlocuiesc pe acesta:
Imagine
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Pe eBay ...insa nu stiu daca merita .
Lasa-l asa cum e acum. Pastreaza patina timpului . Daca e pina acolo , nici mecanismul nu-i marcat Atlantic...asa ca poate fi orice . Treci la achizitia altui Atlantic , poate vei avea norocul sa fie in procent mai mare original .
E greu sa gasesti un cadran original cind nici macar nu stii cum a fost cel vopsit , inainte de a fi vopsit. Apoi dimensiunea picioruselor de prindere a cadranului de mecanism nu o stii ...sint multe variabile .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
cristi1323

Mesaj de cristi1323 »

Am gasit acest ceas printre lucrurile bunicului meu si nu reusesc sa gasesc informatii despre el. Va rog sa ma ajutati cu date despre el ( an de fabricatie, mecanism etc.). Multumesc anticipat.Imagine

Imagine
cristi1323

Mesaj de cristi1323 »

Cum sa fac sa uplodez pozele?
cristi1323

Mesaj de cristi1323 »

Imagine

Imagine

Asa cum am mai spus v-as fi recunoscator daca ma ajutati cu informatii despre acest ceas.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Fiind din serie cu cel de aici;
http://www.ebay.com/itm/Atlantic-Super- ... 1121011390
ar trebui sa aiba acelasi mecanism Peseux (de buna calitate) si sa dateze de pe la sfarsitul anilor `50.
cristi1323

Mesaj de cristi1323 »

Multumesc pentru raspuns, da cred ca este din aceiasi serie, faptul ca nu gasesc un model exact ca al meu ar trebui sa ma bucure nu?
incubus

Mesaj de incubus »

Pt. domnul Gherghin Nicolae
...ceasurile atlantic alcatuite din acele kituri ce se gasesc din belsug pe net, mecanismul este cel original (arata impecabil)? Respectivii care vand asa ceva afirma ca mecanismele sunt originale.
...calatorule, de vei ajunge odata pe muntele Cassino, opreste-te o clipa.Poate vei auzi si acum suierul gloantelor, vuietul obuzelor si gemetele ranitilor....(Sven Hassel-Montecassino)
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

In cazul acelor multe ceasuri existente pe net de vinzare , cu carcase apartinind acelui kit de reparatie , mecanismul este cel original . Sau ma rog...partial original . Un ax se mai rupe in timp , un arc ...eu stiu ce alta componenta supusa uzurii si normal ca sint inlocuite. Dar nimic grav totusi . Ginditi-va ca au si ele 40-50 de ani . Au fost folosite , n-au fost tinute in sertar , ca doar de asta li s-au schimbat carcasele , datorita uzurii . Oricum carcasele (nu ma refer la cele din otel , care nu prea au moarte !!!) sint slabe calitativ , atit cele vechi si originale, cit mai ales cele din kit-uri .
Asa ca , daca doriti sa achizitionati un ceas Atlantic , eu stiu...in memoria vre-unui apropiat care a avut asa ceva , sau pentru ca sint totusi ceasuri frumoase , dimensiuni mari ...atunci merita sa luati si unul cu carcasa schimbata . Cadranele insa (cel putin eu ) prefer sa le pastrez pe cele originale daca arata bine . Cele noi , parca nu-s ce trebuie , chiar daca sint frumoase. Calitate slaba la cele noi , din ce in ce mai greu de depistat cele poloneze de cele chinezesti . Tind sa cred ca nu mai exista doar chinezesti . Era unul care mai aducea piese pentru ceasuri , din Ucraina omul, insa cam tot ce aducea era China .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
trincdorin68

Mesaj de trincdorin68 »

Am gasit o documentare interesanta despre 'Atlantic' FHF !

Atlantic original, anii ’70, mecanism FHF ST 96-4 :

*Ceasul prezentat este un model original echipat cu un mecanism FHF (“Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon”) ST 96-4 cu 17 rubine, secundar central direct şi calendar, fabricat cu aproximaţie în 1970. Ceasul are dimensiunile de 36x38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 26 de mm diametru şi o grosime de 4,6 mm. Balansierul tip lis cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor din elinvar în dublă spirală Cornu asigură, complet armat, o funcţionare de 48 de ore. Data se schimbă la ora 0 precis. Capacul spate din oţel, pe filet, în stare perfectă, are garnitura de etanşare originală şi poartă seria 3441. Remontoarul original este semnat cu logo-ul Atlantic. Brăţara originală este marcată şi ea cu logo-ul Atlantic pe închizătoare.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Atlantic a fost primul ceas elveţian, un cadou primit pentru examenul final de absolvire, o amintire care să marcheze primul copil sau o amintire nepreţuită a unui membru drag al familiei care a lăsat acest ceas din generaţie în generaţie. Binecunoscuta firmă de ceasuri „Atlantic” a fost înfiinţată acum 125 de ani, în 1888, în orăşelul elveţian Bettlach de vizionarul Eduard Kummer (precedată însă de compania Obrecht & Co. fondată de Kummer şi cîţiva parteneri cu şase ani înainte, în Grenchen, şi care producea mecanisme). Atlantic a început ca o mică manufactură numită „EKB” şi care avea 20 de lucrători. Un patriarh al vechii şcoli orologere elveţiene, Eduard Kummer a crezut puternic în potenţialul de dezvoltare al acestei industrii. Graţie deosebitelor sale abilităţi de afaceri el a asigurat repede prosperitatea micii manufacturi, în cîţiva ani numărul angajaţilor crescînd de la 20 la 700 de persoane. Fiind deschis la progresul industrial, Kummer producea piese pentru ceasuri de buzunar şi, aplicînd o organizare riguroasă a producţiei, EKB scoate după 1900 primul ebauche propriu pentru ceasuri de mînă. Pentru că a reuşit în anii 1920 să producă printre primii ceasuri rezistente la apă, firma a fost redenumită mai tîrziu „Atlantic”. A urmat o perioadă de dezvoltare, lansînd unele noutaţi tehnice cum ar fi un model propriu de mecanism cu întoarcere automată prin anii ’30 sau remarcabila inovaţie de setare rapidă a datei, prin anii ’60 (aceasta din urmă devenind o adevărată senzaţie şi imitată de aproape toţi producătorii de ceasuri). În 1931 Atlantic intră în ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), aceasta incluzînd absorbţia mecanismelor EKB în divizia holdingului, Ebauches SA. Revoluţia ceasurilor cu quartz din anii ’70 aproape că a îngropat brandul Atlantic, ca şi altele din industria orologeră elveţiană. Firma s-a orientat către alte segmente de piaţă, adică ţările est-europene şi lumea a treia, unde ceasurile cu quartz şi baterii pătrundeau mai lent. Astfel, timp de aproape 30 de ani Atlantic a fost printre cele mai vîndute ceasuri în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria şi Iugoslavia. Au promovat pe aceste pieţe modele de lux la preţuri accesibile, cu mecanisme de calitate, cum ar fi Atlantic Worldmaster cu mecanism ETA 1113 sau Unitas 6300 N – acestea fiind cele mai populare, dar şi Worldmaster cu AS 1188 sau Speedswitch cu ETA 2374, etc. De-a lungul timpului Atlantic a produs peste 70 de modele diferite, de damă şi bărbăteşti, echipate cu mecanisme ETA, AS (Anton Schild), UT (Unitas), FHF (Fabrique d’Horlogerie de Fontainmelon), A (Arogno), AV (Aurore Villeret), EB (Ebauche Bettlach), C (Chézard), D (Derby), e (Eberle), F (Felsa), FEF (Fleurier), L (Landeron), AM (Michel), P (Peseux) şi Venus. Pînă în prezent brandul Atlantic a rezistat independent de grupul Swatch, iar din august 2008 compania şi-a mutat sediul la Grenchen, lîngă Biel. Emblema actuală a mărcii, care combină un sextant şi o ancoră, evocă rolul de pionier jucat de Atlantic în dezvoltarea ceasurilor rezistente la apă şi înaltul standard de calitate al acestei mărci celebre.

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” care a fost înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. Un suflu nou a fost adus de Jacob-Robert Tissot, care a intrat în FHF în 1821, prin căsătoria sa cu Melanie Humbert. Atunci a fost organizată producţia, forţa motrice a utilajelor a fost realizată prin motoare cu aburi şi ulterior de motoarele electrice abia apărute. În 27 decembrie 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schield SA şi Ad Michele SA. În contextul crizei economice, deşi înglobase în cîţiva ani o serie de firme producătoare, Ebauches SA acceptă să intre într-un super-holding, “ASUAG” (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie A.G.). După apariţia ceasurilor quartz şi asaltul pieţelor de către ceasurile japoneze, prin anii ’80 dificultăţile au impus reforme noi, iar în 1985 Nicholas Haiek înglobează ASUAG şi SSIH (alt mare conglomerat datînd din 1930) în grupul SMH care devine mai apoi celebrul Swatch, a cărui bază principală de producţie a mecanismelor de ceasuri este ETA.

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună. Funcţionează foarte bine (cu o abatere de circa 30 sec. zi). Piesa se vinde cu tot cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.
* Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii *
**Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău **
incubus

Mesaj de incubus »

Pentru domnul Gherghin:
...in majoritatea fotografiilor dvs. cu mecanisme Unitas nu am vazut garnituri de etansare. Au avut aceste ceasuri garnituri prevazute?....se gasesc garnituri potrivite pentru atlantic worldmaster vechi?
...calatorule, de vei ajunge odata pe muntele Cassino, opreste-te o clipa.Poate vei auzi si acum suierul gloantelor, vuietul obuzelor si gemetele ranitilor....(Sven Hassel-Montecassino)
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Orice ceasornicar ar trebui sa aiba garnituri.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
incubus

Mesaj de incubus »

Multumesc pt raspuns dl. Claudiu
incubus

Mesaj de incubus »

D-lui Gherghin, d-ui Claudiu si a altor cunoscatori: pe vremea lor aceste atlantice ce precizie aveau?..dar acum dupa 44 ani (1970 an de referinta cand an vazut primul atlantic) ce abatere pot sa obtii la el in urma unei servisari complete?
Scrie răspuns