Identificare ceasuri

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
Scrie răspuns
Constantin Flaviu

Identificare ceasuri

Mesaj de Constantin Flaviu »

Buna ziua tuturor,

Este prima oara cand postez pe ceasornicar.ro si sunt noive nu doar in calitate de postac, ci si in calitate de proprietar de ceasuri.
Am 3 ceasuri (sper sa fi incarcat binele pozele) si mi-as dori sa imi spuneti mai multe despre ele, daca se poate.
Precizez ca cel romanesc nu este functional, pe cand celelalte 2 da. Doxa a fost servisat in urma cu cca 4 ani la horologivm (am lucrat la un moment dat pentru un distribuitor de ceasuri si acolo am auzit de ei).
Ceasurile sunt de la bunicul meu, nu stiu nimic despre ele.

Imagine

Imagine

Imagine

Multumesc anticipat

Constantin
heimdalg

Re: Identificare ceasuri

Mesaj de heimdalg »

Cel de-al treilea este arhicunoscutul Molnija produs mai mult ca sigur prin anii '60 sau chiar '70 de Fabrica de Ceasuri din Celiabinsk "Челябинский Часовой Завод" sau abreviat "ЧЧЗ"
Mecanism ЧК-6 probabil in varianta cu 15 rubine demunit dupa clasificarea mai noua a mecanismelor rusesti 3602.
Mai multe informatii le poate dezvalui o poza cu mecanismul ceasului.
De asemenea despre istoria acestor ceasuri puteti gasi foarte multe informatii pe net.
Constantin Flaviu

[quote="heimdalg"]Cel de-al treilea este arhicunoscutul Molnija produs mai mult ca sigur prin anii '60 sau chiar '70 de Fabrica de Ceasuri din Celiabinsk "Челябинский Часовой Завод" sau abreviat "ЧЧЗ"
Mecanism ЧК-6 probabil in varianta cu 15 rubine demunit dupa clasificarea mai noua a mecanismelor rusesti 3602.
Mai multe informatii le poate dezvalui o poza cu mecanismul ceasului.
De asemenea despre istoria acestor ceasuri puteti gasi foarte multe informatii pe net.[/quote

Seara buna,

Nu te contrazic dar ai mei zic acasa ca a venit cu el de pe front. Nu stiu cum sa il desfac.
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Nu are cum sa fie din perioada WWII.
Ceasurile Molnija se produc incepand cu anul 1947 si cel prezentat nu apartine perioadei de inceput.
Capacul se desface foarte simplu inchizandu-se prin presare usoara si fiind conceput sa se desfaca usor.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

Constantin Flaviu scrie: ...... ai mei zic ca a venit cu el de pe front...
O fi fost vorba de frontul impotriva chiaburilor.
In perioada razboiului rusii au produs 1 (unul singur) tip de mecanisme licenta Daubner. Mecanismul care echipeaza Molnija este copiat dupa un calibru Cortebert si este (asa cum a precizat heimdalg) mult mai tarziu.
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Pana la WWII se produceau cel putin 4 mecanisme de baza Tip 1, 2, 3 si 17 toate derivate din mecanisme Dueber-Hampden, fabrica pe care URSS o cumparase in anii '30.
Mecanismul ЧК-6 a fost preluat ca urmare a colaborarii cu Lip si prin acestia.
Constantin Flaviu

Lool. Da aveti dreptate este imposibil sa fie din WWII. Mi e frica sa l desfac.
La celalalte puteti spune ceva?

Multumesc
heimdalg

Mesaj de heimdalg »

Dator sunt ca pentru orice ceas rusesc prezentat pe forum sa dau toate informatiile corecte.
Despre restul.... sunt colegi mai in masura ca mine sa va ofere informatii.
Constantin Flaviu

Multumesc
catalin.v

Mesaj de catalin.v »

@Constantin Flaviu: spun de la inceput ca sunt destul de ''pe din-afara'' in a-mi da cu parerea pe domeniu, dar pentru ca nu ai mai primit opinii in-afara rusescului, parerea mea este ca Roskoopf-ul este un ceas care cred ca se invarte in jurul anilor 1905-1910, mecanism cu putine rubine, probabil pana in 7. Despre acest brand poti citi mai multe in ''Ceasuri pentru Romania'' dar nu numai. Da un search si se vor deschide pagini pentru vreo 2-3 ore de lecturare. Nu arata cel mai bine, dara cele mai multe sunt in stare proasta, de foarte multe ori cu cadranul spart/ciopartit sau partial sters. Fiind de la bunicul tau, eu l-as reconditiona/restaura in masura in care mecanismul o permite.
La Doxa cred ca pot fi mai multe variante de mecanism, poate o poza ar fi edificatoare, cred ca este de prin anii '40-'50. Nu te baza pe spusele mele, sunt multi altii mai in masura sa isi spuna parerea - doar ca nu au facut-o (inca).
" Pai nu ti-am spus ca n-am? Ce sa-ti fac eu daca n-am? De unde sa dau? N-am!"
Constantin Flaviu

Multumesc mult catalin.
Este permis de politica forumului sa soliciti referinte pentru un service?
catalin.v

Mesaj de catalin.v »

Constantin Flaviu scrie:...
Este permis de politica forumului sa soliciti referinte pentru un service?
Este permis apasand pe bunul simt. Este foarte usor de ''descoperit'' ca acest forum este format, patronat, cu rabdare si sacrificii ingrijit de un foarte bun/priceput ceasornicar, respectiv Claudiu. Tu ce zici in situatia de fata, poti cere referinte?
Ia legatura cu el prin mesaj privat.
Daca te vei hotara sa desfaci capacul vreunuia, trebuie sa o faci cu mare atentie, folosind o lama fina (iti recomand lama unui bisturiu, daca ai asa ceva, sau mai la indemana lama unui cutter). Bagi taisul lamei usurel-usurel, impingand progresiv pana ce capacul isi da putin drumul, apoi faci parghie. Din experienta personala, pentru a lasa urme cat mai mici pe carcasa (se intampla uneori pana deprinzi spilul) te sfatui ca suprafata lamei care actioneaza in sistem parghie sa fie cat mai mare, altminteri scapa de sub capac si il vei zgaraia. Cand bagi lama sub capac, dupa miscarea de apasare, incearca sa misti lama usor si dupa arcul capacului, asa va intra mai bine iar sansele sa iti scape devin cumva mai mici. Sper sa te descurci.
PS: daca ti-ai fi pus locatia in profil era mai bine.
" Pai nu ti-am spus ca n-am? Ce sa-ti fac eu daca n-am? De unde sa dau? N-am!"
Constantin Flaviu

Multumesc de sfat, i am scris deja :)
Sunt din bucuresti.
Nu lecdesfac eu
AC NineFingers
Moderator

Mesaj de AC NineFingers »

Nota : Doxa are un design art deco evident zic eu undeva dupa 1930 dar nu mai tarziu de 1940. Frumos cadranul ! As paria ca spatele e tot numai carouri ;)
Scrie răspuns