Buna seara.
Revin cu o noua rugaminte.
Intre lucrurile mostenite am descoperit si o pendula de perete. Functioneaza dar ba ramane in urma 3-4 minute la saptamana, ba o ia inainte 5 minute la saptamana. Banuiesc ca i-ar trebui o curatare temeinica.
Atasez cateva poze.
Multumesc anticipat.
Daca o ia inainte - desurubeaza un pic piulita de la pendul si lasa pendulul in jos. Daca ramane in urma, fa operatiunea inversa.
Mecansimul este similar Junghans-urilor anilor 1930. Chiar si prinderea pendului este la fel. Casetele par iarasi la fel, etc. E acelasi mecanism in principiu. Nu e neaparat ca pendula ta sa fie vreo marca anume...am remarcat ca f mult pendule din anii 1930 nu erau stantate cu vreo sigla a vreunei firme. Am si eu una cu mecanism aproximativ cu al tau, si tot nestantata.
Deci ca vechime ar fi undeva intre 1930 si 1939. Eu asa cred.
Observ ca roata de jos a fost reparata destul de urat insa. Probabil a avut axul rupt. Nu e ok reparatia cu cositorul. Totusi...vad ceva dubios pe roti...vaselina? Ce cauta acolo? Pendula pare curata in schimb (mecanismul adica) . Nu cred ca o spalare si ungere e suficienta, mai ales daca spuneti ca mai apar unele probleme cu ea. Ar trebui probabil si o revizie mai ampla, care costa insa timp si bani. Trebuie sa iti placa asa ceva, aca vrei sa investesti pasiune si bani desigur.
In rest, in afara stergerii cifrei 12 de pe ecran, pendula arata foarte bine. Intr-adevar, stergerea cifrei ii ia mult din valoare. La fel si reparatia urata de la mecanism - conteaza destul de mult.
Dar carcasa extrem de curata, cristalurile intregi si bataia pe diapazoane ii cresc insa valoarea care ar fi probabil pe o plaja destul de larga situata intre 250 si maxim 600 ron in stare aceasta, in functie de cum apare clientul, etc..sunt multi factori. Reparata si servisata, ar avea alt pret desigur, cel putin teoretic, pt ca realitatea e alta.
multumesc pt raspuns.
ce pot insemna cele 2 sageti incrucisate care se pot vedea in dreptul rotitei lipite cu cositor? si la fel cifrele si numerele care se pot vedea in partea de sus (stanga) a mecanismului?
Este un HAU-HAC (Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik), marca inregistrata cu acest logo din 1892. Din anul 1926 a inceput sa colaboreze cu Junghans iar din 1930 a fost preluata de catre aceasta.
Modelul dumneavoastra este prezentat in catalogul HAU-HAC din 1928 cu numarul 361. Este posibil ca pe spatele pendulei sa fie o hartiuta cu acest numar.
M-am uitat mai bine si am observat ca nu corespunde cadranul. Nu este modelul 361. Probabil este pe langa 362, 363 ...
In catalog nu sunt prezentate toate modelele. De la 361 sare la 385.
Cred ca a avut si sigla pe cadran. Eu am vazut sigla cu 2 sageti pe astfel de tip de cadran. Chiar de curand voiam sa achizitionez asa ceva. Nu aceeasi carcasa, dar acelasi cadran.
v1sauk scrie:Este un HAU-HAC (Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik), marca inregistrata cu acest logo din 1892. Din anul 1926 a inceput sa colaboreze cu Junghans iar din 1930 a fost preluata de catre aceasta.
Modelul dumneavoastra este prezentat in catalogul HAU-HAC din 1928 cu numarul 361. Este posibil ca pe spatele pendulei sa fie o hartiuta cu acest numar.
Va rog ajutati-ma sa identific pendula din pozele alaturate. Nu am catalogul Hau-Hac. Pendula a fost restaurata si i-am inlocuit gemurile de la usa....erau foarte rgariate...., oare cele originale erau din cristal?