ceas semineu Jughans

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
abarth_mcm

ceas semineu Jughans

Mesaj de abarth_mcm »

Intrat in colectia personala de curand:

-ceas semineu Jughans.

E prima data cand am un ceas semineu/de birou care e f posibil sa fie facut inainte de razboi. De obicei cam 99% din aceste tipuri de ceasuri care se comercializeaza pe la noi in Romania sunt dupa razboi, anii '60-'70. Acesta al meu pare insa altceva.

As dori sa stiu daca stiti cumva un an de fabricatie.
Pe el este scrijelit pe spate 1932 (probabil anul cand a fost refacut).

Ceasul desi estetic arata ok (ii trebuie doar geamul care stiu ca e f greu de procurat pt ca a fost bombat), necesita o revizie clara ! (ambele casetele se invart in gol, posibil si arc rupt, posibil dinti rupti, etc - deci multe variante). Nu are nici pendul ! (e lipsa)

Acest ceas il voi repara sigur. Sa vedem si costurile necesare reparatiei!

Valorea lui cam care ar fi? Nu acum, ci dupa ce ii repar masinaria, pun geam, etc.

Imagine
Imagine
abarth_mcm

Re: ceas semineu Jughans

Mesaj de abarth_mcm »

Vesti bune si mai putin bune. Dupa demontare am concluzionat urmatoarele:

Lemnul e conservat excelent si pe interior si pe exterior.

Masinaria arata estetic impecabil de zici ca acum e scoasa din fabrica (rar am vazut asa ceva) - probabil a fost tinut ceasul in locuri ferite de umezeala, fara praf, etc - pt ca s-a conservat extraordinar de bine.

Totusi, ca stare de functionare lasa de dorit:

-arcul de la mecanismul de mers este rupt. Sa vad ce decizie iau dupa ce desfac caseta. Ori schimb arcul, ori il scurtez (daca am de unde)
-arcul de la mecanismul de bataie nu e rupt. Insa catelul care tine caseta scapa. Trebuie un pic mesterit, dar cred ca ii dau de cap.

In rest, nu vrea sa bata sub nicio forma. Studiez problema :lol:

Totodata trebuie sa ii caut pendul si geam ! Nu le are..
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

Ca fapt divers: cred ca Jughans in acei ani producea aceste tipuri de masinarii in masa mare pe banda rulanta. Pt ca masinaria in cauza are gauri de prins pe suport de pendula ! (f interesant mi s-a parut acest aspect) Deci probabil faceau aceste tipuri de masinarii si pt pendule.
v1sauk

Mesaj de v1sauk »

Ce scrie deasupra siglei Junghans de pe mecanism? Chiar si sus de tot este scris ceva. Se poate face o poza?
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

scrie W 63 Jughans Wurttemberg - are vreo semnificatie?

Apoi este scrijelit 17-5-32 impreuna cu o semnatura. Probabil e data cand a fost reparat impreuna cu semnatura ceasornicarului. Am mai intalnit astfel de semnaturi la mai mule pendule ..probabil asa era la moda sa le insemneze cand le reparau? ca nu imi pot explica de ce cineva s-r fi semnat, impreuna cu o data.
basty

Mesaj de basty »

W63 este marcajul calibrului montat pe acest ceas. Un astfel de mecanism se poate vedea şi aici:http://www.ebay.com/itm/1930-JUNGHANS-W ... HOP:US:101
Cesasul este superb. Merită reparat cu atenţie.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

W 63 e calibrul. In ziua de azi garantia e confirmata de bonul de casa. Pe vremuri se facea o insemnare in carcasa.
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

intr-adevar, mecanismul de pe ebay e la fel.
Decat ca ceasul meu are bataie pe arc si nu pe bare. Mi-as fi dorit pe bare desigur.

Deci data vanzarii ar fi 17 May 1932. Probabil data fabricatiei e si mai veche.

Nu stiam ca acele scrijelituri reprezinta de fapt un bon de casa. :)

O sa il repar cu siguranta. E de munca la el...stiu asta..important ca estetic arata f bine (cu exceptia lipsei geamului)

M-a costat 100 ron ceasul. Reparatia va depasi cu siguranta costul ceasului (problema cu arcurile, cu casetele, ii trebuie geam, ii trebuie pendul) , dar probabil valoarea lui va fi mult mai mare dupa aceea.
v1sauk

Mesaj de v1sauk »

Din cate vad eu, pe spatele mecanismului, sus, mai scrie ceva, pe langa W63 si scrijelitura. Se poate o poza?
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

abarth_mcm scrie: Nu stiam ca acele scrijelituri reprezinta de fapt un bon de casa. :)
Reprezinta o insemnare a celui care a facut revizia si prin extensie seamana/echivaleaza cu un bon de casa din ziua de azi.
Cry 79

Mesaj de Cry 79 »

Mecanismului nu ii trebuie doar pendul ci si tija care tine pendulul si este sustinuta de o lamela elastica agatata de suportul de deasupra cu un stift. E mai greu de gasit pe model. Ca in imaginea de mai jos ar trebui sa vina tija respectiva.
Imagine
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

@v1sauk - am incercat sa fac o poza

Imagine

scrie cam asa:12,31 (in colt) si 183/40/92
Stii cumva daca are vreo semnificatie?

@cry79- stiu ca lipseste si acea tija, pe langa pendulul si in sine. Am mai avut lipsa asa ceva la o pendula si am confectionat-o singur, tot din alta tija de la alta pendula (am cumparat alta pendula doar pt a lua acea tija de exmplu). Stiu, e greu sa gasesc ceva identic, dar sper sa pot adapta ceva, cu toate ca si asa e f greu. Plus apoi pendulul, care trebuie sa faca pendula sa mearga ok, fara abateri majore.

Ideea e ca vreau sa fac ceasul sa functioneze, cu toate ca e posibil sa dureze restaurarea lui din lipsa pieselor.Intai insa vreau sa il fac sa functioneze (revizie ceasornicar)....apoi sa gasesc pendul, tija si geam (care trebuie sa fie bombat - are 15cm diametru si cred ca am sanse sa gasesc asa ceva - f multe ceasuri de perete din anii '60-'70 care se agata cu o sfoara asa in perete au geam bombat in jur de 15 cm diametru- cred ca voi cumpara un astfel de ceas doar pt a ii lua geamul)
Pana acum tot ce am cumparat am si reparat pt ca nu prea imi place sa tin ceasuri/pendule nefunctionale.

Totusi, cam care ar fi valoarea lui dupa reparatie?

Multumesc.
v1sauk

Mesaj de v1sauk »

Daca nu gasesti geam, poti fazeta unul normal, ca la pendulele de semineu din marmura.

Imagine
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

Eu sper sa gasesc geam, care neaparat trebuie sa fie bombat...geam drept nu merge si merge doar unul destul de bombat ca altfel loveste de limbi.

Important e ca am rama ceasului, si e originala.

Confectionarea geamului ramane ca o ultima solutie pt ca probabil sunt costuri ridicate. De aceea sper sa gasesc o pendula/un ceas de la care sa ii iau geamul pt ca e posibil sa ies mai ieftin cumparand alt ceas pt piese.
Scrie răspuns