Cum se lipesc piciorusele rupte la cadran?

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
andzam

Cum se lipesc piciorusele rupte la cadran?

Mesaj de andzam »

Salutare. Recent am intampinat o problema cu un ceas de care parca nu ii mai dau de cap. Mecanismul este bun, insa cadranul ii lipseste un piciorus, asa l-am cumparat, si ceasul nu merge cu el asa, pt ca se ridica cadranul de pe mecanism, si roata orarului la fel si iese din angrenare cu roata minutarului, si nu mai e bun de nimic.
Am luat alt piciorus de la alt cadran pe care il am in intentia de a-l lipi la acesta. Va rog sa ma credeti ca am incercat toate modalitatile posibile. Prima data am folosit Picatura, este buna, nu zic nu, insa nu este pentru metale, si cand trag de tija ca sa potrivesc timpul iarasi se rupe piciorul acela. Saptamana asta mi-am luat un Epoxy din acela pe care il lauda toata lumea, si nu de oricare, ci strict din acela de lipit metal pe metal, asa cum scris pe ambalaj, ceva cu sudra chimica si toate porcariile posibile. Am amestecat solutia din cele 2 pistoane, am pus pe cadran si am lipit piciorusul, si nu numai acoolo ci am incercat sa lipesc si cadranul de placa ceasului pe alocuri, tot din scopul de a il fixa odata acolo. Dupa vreo 2 ore dupa ce l-am lasat sa se usuce l-am luat, am tras putin de cadran si a si cedat, in ambele locuri. Iar Epoxy-ul ala, laudat de toti, am vazut ca are consistenta unui cauciuc, insa ceva mai tare si mai plastic.
In concluzie, are cineva de aici, dintre profesionisti, idee cum pot sa lipesc acel piciorus de 2mm inapoi la cadran si sa imi repar ceasul?
Ieri am vazut pe cineva ca lipea componente electronice de fier cu pistol de lipit si fludor si mi-a trecut prin minte daca nu ar merge astfel de lipire si pentru operatia asta a mea minora de la ceas? Stie cineva? Sau daca nu imi poate spune cine face astfel de reparatii cum anume se realizeaza?
Multumesc frumos celui care stie si raspunde!
andzam

Re: Cum se lipesc piciorusele rupte la cadran?

Mesaj de andzam »

Pai si aia nu e tot un fel de lipire cu cositor? Mie unul asa imi seamana... in afara de lipirea cu rahat oxidat Epoxy, care cred ca-i o minciuna ce arata acolo, nu e bun nici sa lipeasca 2 cepe degerate... si mai costa si 40 lei pistonul.
catalin.v

Mesaj de catalin.v »

Ca o recomandare practica la alegerea unui epoxy https://www.youtube.com/watch?v=XObmZIbHOzY
" Pai nu ti-am spus ca n-am? Ce sa-ti fac eu daca n-am? De unde sa dau? N-am!"
mihaieros

Mesaj de mihaieros »

andzam scrie:
Pai si aia nu e tot un fel de lipire cu cositor? Mie unul asa imi seamana... in afara de lipirea cu rahat oxidat Epoxy, care cred ca-i o minciuna ce arata acolo, nu e bun nici sa lipeasca 2 cepe degerate... si mai costa si 40 lei pistonul.
Cu placere andzam... si scuze pentru deranj...
Ceasoholic
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Solutia prezentata pe you tube este unfel desudura in punct,prin arc electric,nueste lipitura cu pistolul de lipit.
Eu folosesc o alta tehnica.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Adv75

Mesaj de Adv75 »

Eu am avut un piciorus rupt la un Pobeda pe care-l purtam in generala si de care am fost placut surprins sa ma lovesc de curand cautand printr-un sertar. Am gasit pe locul unde fusese picorusul si urme de oxid iar piciorusul era inca prins de surubul lui in platina. Le-am curatat pana la luciu metalic pe ambele si le-am lipit cu Epoxi bicomponent universal de la Bizon. Dupa 12 ore l-am montat in ceas si i-am strans surubelul dar dupa alte 2 zile m-a ros curiozitatea si l-am demontat sa vad daca rezista. A rezistat :)

Apropos de acest Pobeda, nu mai are secundar, poate ma ajuta cineva cu unul. Probabil l-am pierdut la desele demontari din copilarie (2-3 pe saptamana) sau geamuri sparte pe la meciurile mai incinse de fotbal

O sa caut si locul unde pot posta direct aceasta solicitare. Deocamdata sunt noi aici si nu am gasit-o
Scrie răspuns