Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Scrie răspuns
Adrian73

Re: Diverse intrebari cu si despre ceasuri

Mesaj de Adrian73 »

Imagine

as dori putin ajutor
cum pot scoate acest mecanism din carcasa ?
si cum este cel mai bine sa cureti un cadran vechi si limbile ceasului ?
inelul metalic aflat intre carcasa si mecanism cum dumnezeu se scoste ?
este posibil sa se fi lipit datorita timpului ?
multumesc
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Adrian, de ce vrei sa faci asta?
Sa exersezi?
Vrei sa il repari / cosmetizezi tu?
Ai sculele necesare (cunostintele necesare se pare ca nu le ai).

Mecanismul il scoti dupa ce desurubezi cele doua suruburi laterale, care-l tin prins de carcasa.
Mai trebuie sa scoti si stanga / winding-stem-ul. In dreptul ei (al cheitei de armare, este un surubel mai mic si mai uzat. Desurubeaza-l partial (incearca intai doar vreo 3 rotatii) si trage de tija de armare / de coronita, ar trebui sa iasa destul de usor.
Apoi ar trebui sa iasa si mecanismul din inelul acela metalic. Acum depinde si cum este cadranul, deoarece ai putea fi nevoit sa il scoti prin partea anterioara, adica sa trebuiasca sa scori geamul si rama / bezelul (daca exista) si sa il scoti cu tot cu cadran prin fata.
Uuuf, greu de explicat ...

Restul iti vor explica altii, sau te descurci tu, dar nu cu ciocanul sau cu surubelnite de inginerie!
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
Adrian73

Mesaj de Adrian73 »

daca nu risti nu castigi
vreau sa invat
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Asa cum a spus colegul Achraf,se scot suruburile de fixare,remontoarul,se da jos plexicul cu rama cu tot,si prin fata iasa mecanismul.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Eug123

Mesaj de Eug123 »

Salut,

Am doua ceasuri de masa care nu functioneaza decat asezate culcat pe masa.... Pot sa primesc un sfat?

Multumesc,
Achraf
Moderator

Mesaj de Achraf »

Eug123 scrie:Salut,

Am doua ceasuri de masa care nu functioneaza decat asezate culcat pe masa.... Pot sa primesc un sfat?

Multumesc,
Daca ar fi ceasuri de mana, v-as spune ca foarte probabil unul din capetele axului balansier este rupt, si atunci el nu mai sta cum trebuie in locasul rubinului / lagarului.
Ar putea fi aceeasi problema si aici, doar ca la ceasurile de masa cred ca acest ax se rupe / ciupeste mult mai greu.
Cand ceasul sta normal in plan veretical, axul balansier este orizontal, si nu mai sta bine intr-unul dintre locasuri. Asezat cu fata in jos, ceasul are axul balansier in plan vertical si se aseaza corect in locas.
Ia intoarceti-l si cu 'fundul in sus' si vedeti daca mai functioneaza si in aceasta pozitie ...

Sa vedem ce spune si Claudiu ...
Il y a d'enivrant [...] le plaisir aristocratique de déplaire! - Baudelaire
calin gabi

Mesaj de calin gabi »

Spalat, si gresat, ii trece boala.
Nici un om nu este liber, dacă nu este propriul său stăpân
Eug123

Mesaj de Eug123 »

Multumesc pentru raspunsuri..... Axul balansier este in regula (l-am verificat).... Probabil e nevoie de o demontare pentru curatire completa si gresare......
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Cred ca Achraf are dreptate.S-ar putea ca o curatare s gresare sa rezolve,dar mai mult inclin sa cred ca are si uzuri in balans.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Bebe

Mesaj de Bebe »

TVlad scrie:Apelez acum din nou la experienta dumneavoastra ca sa ma ajutati sa aflu ce marca este ceasul celalalt. Pe mecanism sint imprimate doar niste initiale - "C. S." si "E. R. P." Google, atit de folositor de obicei, returneaza numai prostii, ghinionul fiind ca E.R.P. e ceva foarte la moda in corporatiile din ziua de azi, cu totul diferit de ceasuri si alte asemenea.

Poate găsești ceva pe aici: http://www.mikrolisk.de/show.php/280/letter_E

C.S. este scris normal sau stilizat?
ImagineImagine Imagine Imagine
"Bieţii copii, ce să înveţe, bă, de la ăi mari?" - Marin Sorescu
TVlad

Mesaj de TVlad »

Am cautat pe situl acela, fara succes. Literele sunt simple, nestilizate:

Imagine

S-ar putea sa mai fie indicii pe spatele cutiei sau pe mecanism insa ceasul e al tatalui meu si, pentru ca deocamdata functioneaza, nu imi permit sa il desfac; risc sa iasa discutii neplacute daca ceva iese rau :)

Mai am un ceas sovietic cu cuc, tip Majak, cumparat la inceputul anilor '70 si care a functionat - cu o mica pauza de 3 ani - neintrerupt pina in ziua de azi. A fost reparat o singura data, in octombrie 1993. Acum citeva zile s-a oprit si l-am desfacut pentru a vedea ce are. Era plin de unsoare, l-am demontat, l-am curatat si acum functioneaza din nou. O problema pe care am observat-o e aceasta:

Imagine

Intrebarea pe care vreau sa v-o adresez este: din punct de vedere al costurilor, ar merita sa incerc sa il duc la cineva sa ii monteze bucse acolo sau sa incerc sa cumpar un mecanism nou? La costul reparatiei s-ar mai adauga si unul din burdufurile de la tuburile rezonatoare, am observat ca materialul e sectionat. Sunetul nu e complet absent dar parca se aude putin mai timid.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Depinde la ce pret ai gasi un mecanism bun.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
TVlad

Mesaj de TVlad »

Am gasit cu 100, maximum 200 de lei ceasuri care din exterior arata bine. Sigur, nu am nici o garantie ca mecanismul e intr-o stare la fel de buna insa presupun ca uzura asa de mare nu pot avea pentru ca majoritatea nu le lasa prea mult in functiune din cauza zgomotului.
Se poate oare inlocui numai placa accea uzata? In felul asta ma gindesc ca ar creste sansele sa gasesc una in stare buna intr-un mecanism nefunctional.
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Da,se poate inlocui doar platoul uzat.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
xragon

Mesaj de xragon »

Buna ziua , puteti sa imi spuneti cum pot scoate aceste zgaraieturi , adica am inteles ca se poate cu polywatch , insa pe amazon nu trimite in Ro. , apoi cu xerapol , insa am inteles ca trebuie sa smirgheluiesc in acest caz , ce ma sfatuiti sa fac ?
https://imgur.com/a/hrp8X
Scrie răspuns