Ceas cu pendula

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
marins

Ceas cu pendula

Mesaj de marins »

Va salut.

Am primit de la unchi-miu un ceas cu pendula mai vechi, pe care ar trebui sa-l repar.
Am inteles ca a pierdut cheita/cheitele.Nu stiu daca mai merge, sau cum merge.
Daca stiti cumva locuri in Bucuresti unde repara pendule. Ar trebui sa o duc la un ceasornicar sa vad
daca o mai pot recupera dpdv tehnic.
Dpdv estetic e jale, a fost revopsita cu NEGRU.
Sa presupunem ca lemnul il pot renova; cu o solutie decapanta.. bait.. lac.. Cred ca ar trebui sa fie maronie.
Cadranul arata jalnic si el; cred ca trebuie redesenat(de cineva care se pricepe, nineinteles). Nu stiu daca, si unde se gasesc cadrane de pendula... Ar fi mai simplu sa-i schimb cadranul..

Mersi

Imagine

Imagine

Imagine
abarth_mcm

Re: Ceas cu pendula

Mesaj de abarth_mcm »

Era o mare moda sa se vopseasca in negru pendulele inainte - desi ele initial f putine au fost negre.

E destul de greu de scos acel negru, dar nu imposibil.

Se curata bine si apoi se da cu bait.

Cadranul - greu de gasit unul f bun - poate unul de la alta pendula. Eu nu cunosc pe cineva care ar fi in stare sa faca cadrane la fel ca originalul si sa nu fie un kitch. Si eu as fi interesat daca aflati de asa ceva. In alta ordine de idei, eu cand nu am avut deloc cadran la pendula l-am facut pe calculator la firme din acestea cu inscriptionari- arata f bine, dar se cunoaste ca e ceva nou...si nu e ca originalul.

Cheia se poate confectiona si orice ceasornicar de mserie o poate confectiona.

Mecanismele de pendula in general se repara - cel mai trist e sa aiba arcurile rupte pt ca e greu sa gasesti arcuri similare. Dar daca are arcurile intregi si cineva nu si-a batut joc de pendula a.i. sa nu fie reparata din topor, se poate repara.

Toate aceste reparatii costa daca le aduni (refacut ecean, refacut carcasa, revizie masiniarie, confectionat cheie) dar daca iti place, go for it.

Totusi, daca vrei sa te desparti de pendula eu sunt amator. Sau de un schimb ceva daca doresti.
Mihai P.

Mesaj de Mihai P. »

Cadranul trebuie pastrat acelasi,daca se poate rescrie este foarte bine,dar cred ca poate sta si asa.In principal merita sa devina functionala.Imi place chiar si neagra,desi sunt sigur ca in momentul in care va face tic-tac si va bate gongul nu prea te va interesa culoarea carcasei si defectele cadranului.Merita orice efort financiar cu siguranta.Succes!
Mihai P.
Waisler

Mesaj de Waisler »

Este un Junghans cu gong la fix si la 1/2.
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

Corect: e un Junghnas cf stantei de pe masinarie. Ca vechime, undeva in anii '30 presupun ca e fabricata pendula - cam toate din acea perioada ('20-'40) aveau cam acelasi design, indiferent de producator.

Iar geamurile de la carcasa sunt de fapt geamuri cristal. Ai f mare grija cand le scoti afara pt a reconditiona carcasa.
Mihai P.

Mesaj de Mihai P. »

Asa este,J-ul de pe mecanism incadrat in steaua caracteristica ne indica foarte clar ca este Junghans.Am 4 pendule Junghans,una asemanatoare cu aceasta,toate sunt foarte exacte.Merita si iarasi merita punerea in functiune,reconditionarea exterioara ar fi importanta,dar poate fi facuta pe parcurs daca nu sunt pe moment banii necesari si mai important ar fi de fapt cine ar face rescrierea cadranului si vital cine ar face reconditionarea carcasei.Ar fi pacat sa intre pe mana unor ageamii,nu orice ceasornicar sau "tamplar" pot face aceste modificari importante.Bafta!
Mihai P.
marins

Mesaj de marins »

Gata, am terminat si cu renovarea. Dupa ce m-am chinuit mai bine de o luna la carcasa, tot neagra a ajuns :lol:
Intradevar a fost data cu un amestec de smoala si grund. Poate pentru protectia lemnului; avantaj- nu are carii. Dezavantaj- nu este prea estetica.
Am dat cu decapant, de mai multe ori, nu am reusit sa scot mare lucru din smoala; dupa ce sa uscat am luat-o la smilgheruit.
Dupa ce am slefuit cateva suprafete, am vazut ca fiecare scandura e din alt material, are alta nuanta(probabil brad, alun, nuc, ce au avut si ei); sau in contact cu smoala in care a stat atatia ani..
Chiar daca-i dadeam cu bait, tot aveam mai multe nuante de lemn..
Asa ca am tras linie si am zis ca trebuie sa fie tot neagra, ca inainte (ca inainte era mai bine :D )
PS. "Do not try this at home!". Va umpleti casa de praf, mizerie, vopsea... Reconditioarea carcaselor trebuie facuta in spatii special amenajate, gen atelier de tamplarie, fabrica...

Rezultatul final artata cam asa:
Imagine

Imagine

Imagine
mihaieros

Mesaj de mihaieros »

cum ai restaurat cadranul? Sincer, mie-mi place mult cum a iesit. Felicitari
Ceasoholic
alex1966

Mesaj de alex1966 »

Salut , sint si eu interesat de cum ai reusit reconditionarea cadranului si a carcasei de lemn , poate dai citeva detalii , multumesc mult .
Waisler

Mesaj de Waisler »

Observ ca cifrele sunt desenate manual, cu multa grija ... felicitari! Spune-ne te rugam, cum si cu ce ai curatat cadranul inaitea re-scrierii?
Gabi1

Mesaj de Gabi1 »

Cadranul pare a fi revopsit complet(nu doar curatat), cel putin asa il vad eu, cu ochelari !! :wink:
Caracterul fara inteligenta poate multe , insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic.
abarth_mcm

Mesaj de abarth_mcm »

am achizitionat si eu de curand o masinarie care are ecran ca al tau.

Pe masinaria mea scrie: GUSTAV BECKER SZILEZIA.

Ecranul e identic si tot e scris de mana din nefericire..nu stiu cum o fi fost original - dar cred ca tot cam asa.

O sa pun si eu poze din momentul restaurarii - momentan e un morman de piese si lemne imprastiate :lol: Carcasa insa am noroc ca nu a fost data cu altceva - deci cred ca pot scoate ceva frumos.

Intrebare: stiti pe undeva unde se pot face geamuri fatetate? Trebuie sa fie fooooarte subtiri ca altfel nu se potrivesc la pendula

Multumesc,
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Asta as fi si eu curios sa aflu! Daca face cineva sticle fatetate sunt si eu interesat. :wink: In Arad nici un sticlar nu face.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Waisler

Mesaj de Waisler »

Cred ca stiu in Onesti o firma ... au utilaje CNC cu discuri diamantate ... voi suna la ei.
marins

Mesaj de marins »

Deci mecanismul l-am dus la ceasornicar pentru curatare; undeva pe strada Eforie (Bucuresti); inclusiv cadranul de care sa ocupat tot dansul.
Eu am lucrat la carcasa de mi-a venit acru. Oricum, dupa cum am mai spus operatiunea asta trebuie desfasurata intr-un atelier de cineva cu minime cunostinte de tamplarie. Eu din greseala, atunci cand am montat baghetele pe geamul de sus al pendulei a crapat si a trebuit sa-l schimb. Am gasit la Geamuri/Oglinzi un tip de geam tot de 3mm grosime. Noroc ca nu a plesnit cel din partea de jos unde este pedulul; ala este cristal si nu cred ca-l puteam inlocui asa usor. Oicum ma taiasera toate transpiratiile cand bateam tintele in baghete :shock: :lol:
Nu am avut de-a face cu geamuri fatetate pentru ca geamul pe care l-am schimbat este patrat, simplu; dar banuiesc ca tot pe undeva la un atelier de Geamuri/Oglinzi.
Scrie răspuns